FOTO: Drugi dan Festivala Liburnicon privukao rekordan broj posjetitelja @ Opatija

Počasni gost Liburnicona Richard Watson u ugodnom društvu...

Počasni gost Liburnicona Richard Watson u ugodnom društvu…

Organizatori iz Udruge “Kulturni front” iznenadili su posjetitelje bogatim subotnjim programom koji je vrvio događanjima, od prezentacija utjecajnih stranih gostiju do panel-diskusija i predavanja vrsnih domaćih znanstvenika. Veliku fotogaleriju jučerašnjeg dana pogledajte na ovom linku

Predavanje Korada Korlevića

Predavanje Korada Korlevića

Opatija – Drugi dan Festivala Liburnicon uvelike je premašio očekivanja organizatora, okupivši do sada rekordan broj posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva. Uz lijepo vrijeme i izrazito kvalitetan program, preko tisuću posjetitelja uživalo je u brojnim zabavnim, edukativnim i znanstvenim aktivnostima organiziranih tijekom drugog dana, tako da je do sada Liburnicon posjetilo preko 1500 posjetitelja, a među brojnim zainteresiranim našle su se sve dobne skupine, od jednogodišnjih beba do umirovljenika.

Proglašenje Cosplaya...

Proglašenje Cosplaya…

Organizatori iz Udruge “Kulturni front” iznenadili su posjetitelje bogatim subotnjim programom koji je vrvio događanjima, od prezentacija utjecajnih stranih gostiju do panel-diskusija i predavanja vrsnih domaćih znanstvenika. Počelo je panel-diskusijom pod intrigantnim naslovom “Ne znaš se ni oprat!” u kojoj su Korado Korlević, poznati astronom i dugogodišnji prijatelj Liburnicona, te doc. Davor Horvatić, teorijski fizičar i popularizator znanosti, govorili o tehnološkom napretku naše civilizacije i porastu kompleksnosti sustava, što nužno vodi prema njegovom kolapsu budući da što je sustav kompleksniji, to je krhkiji i ranjiviji. Zabrinuti gubitkom znanja i vještina do kojih dolazi zbog sve detaljnije podjele poslova i sve uže specijalizacije, upozorili su da našem društvu prijete realne katastrofe, i to ne u obliku izrazito malo vjerojatnog udara asteroida u Zemljinu površinu, već u obliku tehnološkog kolapsa (npr. nestanak električne energije na nekoliko tjedana ili mjeseci) u slučaju kojeg bi se ljudi, izgubivši znanja i vještine koje su se pred niti stotinu godina dobro poznavale (kako sačuvati meso od kvarenja, pročistiti vodu, napraviti sapun…) jako teško snašli.

Cherrybombz

Cherrybombz

Uz panel-diskusiju koja je privukla rekordan broj posjetitelja i do kraja napunila školsku knjižnicu, oba su panelista na Liburniconu održala još jedno predavanje: Korado Korlević je, u prepunoj školskoj dvorani, pred više od 200 posjetitelja govorio o Suncu i svemirskoj klimi, u kojem je objasnio kako promjene na našoj najbližoj zvijezdi značajno utječu na život na Zemlji, a to postaje sve jasnije razvojem sofisticiranih tehnologija (poput radara, GPS-a i slično) čiji rad čak i male promjene na Suncu mogu dovesti u pitanje ili čak potpuno poremetiti. Davor Horvatić je, s druge strane, govorio o tamnoj materiji čije postojanje pretpostavljaju i za kojom tragaju brojni znanstvenici, uključujući i one na istraživačkim postrojenjima u CERN-u, te je objasnio zašto su dosadašnja otkrića istovremeno i zapanjujuća i razočaravajuća.

 Dmitry Glukhovsky

Dmitry Glukhovsky

Liburnicon je u subotu predstavio svoja dva počasna gosta. Ruski književnik i novinar Dmitry Glukhovsky, autor poznatog postapokaliptičnog romana “Metro 2033” po kojem je načinjena u poznata i uspješna računalna igra, objasnio odakle je vukao inspiraciju za svoja djela, povezavši je sa postapokaliptičkim osjećajem i čudnim oblikom razočaranja i izgubljenosti s padom Sovjetskog saveza i početkom tranzicije u Rusiji. Drugi počasni gost, britanski ekonomist i futurolog Richard Watson, koji se proslavio radeći za brojne utjecajne kompanije (poput Coca-Cole, IBM-a, Samsunga, Shella i sl.) u predviđanju budućih trendova tržišta, ali i za javne i vojne institucije (Cambridge University, Imperial University, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva) predviđajući buduće društvene i ekonomske promjene, predstavio je svoj rad te izložio problem kontrole nad novim tehnologijama, za koje vjerujemo da služe nama, a zapravo mi služimo njima (ili maloj grupi onih koji ih posjeduju i financiraju).

liburnicon_2016_subota_glukhovsky_watson_korlevic_opatija_7_01

Liburnicon je ugostio i niz drugih predavača i gostiju, a mnoge je zanimala mlada dubrovačka književnica Tanja Radman koja je nedavno izdala svoj prvi roman “Republika kamena”, smješten u vrijeme Dubrovačke Republike, u kojem autorica kombinira povijesne i fantastične motive, kao i novosadski umjetnik Živko Kondić, koji je u sklopu Liburnicona izložio svoje brojne radove, ali i održao radionicu za mlade umjetnike.

Da atmosfera ostane opuštena i zabavna pobrinuo se rock cover bend Cherrybombz iz Pule, kao i niz volontera i organizatora zabavnog programa koji su, kroz brojne kreativne igre i natjecanja (npr. “Vodeni ratovi”, “Wasteland Barbarian” i drugi) privlačili pažnju i interes publike. Naravno, na Liburniconu je organizirana i igraonica društvenih stolnih i strateških igara koja je bila puna od samog otvaranja do zadnjih minuta prije zaključavanja škole, a kroz koju je prošlo preko 500 posjetitelja.

liburnicon_2016_subota_glukhovsky_watson_korlevic_opatija_5_01

Iako je najintenizvniji dio Liburnicona iza nas, u nedjelju nas još očekuje nekoliko zanimljivih točki programa, što uključuje utrke posebno ukrašenim automobilima na daljinsko upravljene po stazi uređenoj u stilu Mad Max filmova, kvizove o poznatom književnom serijalu Stephena Kinga “Kula tmine” i o glazbi iz poznatih računalnih igara, kao i niz stolnih igara. Organizatori također pripremaju zanimljiv (i, naravno, besplatan) dječji program koji počinje od 10 sati, a u sklupu kojeg će mališani od 5 do 12 godina moći sudjelovati u ekološkim i fantastičnim radionicama, igrati novoosmišljene igre te se podružiti sa svojim vršnjacima.

Veliku fotogaleriju jučerašnjeg dana pogledajte na ovom linku

liburnicon_2016_subota_glukhovsky_watson_korlevic_opatija_2_01

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!