FOTO: Drugi dan LFF-a posvećen osobama s ruba društva @ Ičići

lff_treci_dan_liburnia_film_festival_2013_icici_7

Program 11. Liburnia Film Festivala nastavlja se večeras, kada od 20.30 sati riječku autobusnu stanicu Žabica gledamo kao ”Polazište za čekanje” u filmu redateljice Maše Drndić.

Ičići – D(r)ugi dokumentarno-filmski dan u Ičićima otvorio je srpski redatelj Boris Mitić, kojeg je opatijska publika mogla upoznati kroz hitove ”Lepa Dijana” i ”Doviđenja, kako ste?” koji su prikazani na Ljetnoj pozornici, svojom radionicom na temu ”Kompletan uvid u suvremeni dokumentarni film u pet crteža”. Tijekom nešto više od dva sata predavanja, Mitić je prenio svoja zanimljiva iskustva i dobru praksu po pitanju produkcije i distribucije dokumentarnog filma, tema o kojima je poprilično pozvan govoriti budući da su njegova dva hita zajedno ostvarila oko 150 festivalskih prikazivanja i donijela mu tridesetak nagrada.

Večernji program, onaj filmski u lučici, bio je podijeljen u dvije cjeline, odnosno dva programska bloka – prvi posvećen portretima osoba s ruba društva, a drugi romskim zajednicama u Hrvatskoj. Otvorio ga je ”Macko” Davora Borića. Redatelj Borić je film, kojim je oslikao motivacijski i svjetonazorni ”tvist” u životu Andreja Macka, predstavio zajedno sa scenaristicom na filmu Ljiljanom Šišmanović. Potom je Vinko Pejić, kroz svoja iskustva radio voditelja, predstavio Dejana u istoimenom filmu. Dejan je slušatelj radija iz Belog Manastira koji voli da se u eteru sluša i njega, pa ga je Pejić snimio i u zvuku i u slici. Kao posljednji u ovom ciklusu portreta, film ”Čedo” Nikole Strašeka dao je priliku za predstavljanje Čedi Šarabi, 45-godišnjem beskućniku koji je u životu imao prilično surove startne pozicije.

lff_treci_dan_liburnia_film_festival_2013_icici_2

Drugi je programski blok u potpunosti prepustio prostor Romima – u ”Kust un bareč / Živim u barakama” Željke Kovačević gledali smo, a pogotovo slušali, odgovor Roma u Dardi na život kroz glazbu prvog romskog hip-hop benda u Hrvatskoj ”Euro black nation”, dok smo u filmu ”Teatar Chaplin – Tragikomedija u četiri čina” Zorana Kreme, pored ostalog saznali koje je i kakvo je, prvo na svijetu romsko kazalište Teatar Chaplin iz Rijeke. Prije projekcije filma Teatar Chaplin se predstavio i egzotičnim trbušnim plesom.

Program 11. Liburnia Film Festivala nastavlja se večeras, kada od 20.30 sati riječku autobusnu stanicu Žabica gledamo kao ”Polazište za čekanje” u filmu redateljice Maše Drndić, u filmu ”Presuda” Đure Gavrana glavni zagrebački trg gledamo kao plato za emocije prilikom izricanja presude hrvatskim generalima, dok u filmu ”Život” Matija Vukšić proziva zdravstveni sustav. U prvom programskom bloku gledamo i ”Park ljubavi” debitantice Lane Kosovac te saznajemo za Park mladenaca u Novom Zagrebu, dok drugi programski blok u 22.45 sati otvara film također debitantice Kaje Šišmanović koja je u film ”Kak’ je doma?” hrabro prelila razvod svojih roditelja. Film ”Autofocus” Borisa Poljaka sazdan je od neobičnih kadrova Crkvice svetog Nikole i još neobičnijih turista koji je posjećuju, a glazbenim filmom ”Punčke” o istoimenom vinkovačkom bendu, mladih autora Filipa Meštrovića i Marinka Marinkića, zatvara se natjecateljski program LFF-a.

[nggallery id=988]

Ivan Mellor / Liburnija.net
Foto: Igor Crnković

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net