FOTO: FENiranje je uspješno završeno! @ Opatija

Liburnija.net: Projekt 12/2


U pet dana, 15 sati kazališta, za više od tisuću gledatelja. U nastavku teksta pogledajte FEN kroz fotografije. Očekuje vas ukupno 17 fotogalerija i puno izvrsnih fotografija.
Opatija – Prvi festival neovisnih kazališta Republike Hrvatske, FEN 2012. u pet dana ugostio je 13 predstava u izvedbi 12 neovisnih kazališta, u kojima je nastupilo 37 glumaca iz Zagreba, Splita i Koprivnice. Kada se sve zbroji, u pet dana 15 sati kazališta pogledalo je više od 1000 gledatelja.
FEN: Otvorenje festivala @ Opatija
[nggallery id=140]
U tri sata predstava dnevno uživali su svi, od najmlađe publike u predstavama Priča o vodi (UO ActLab i kazalište Mala scena, Zagreb), Prozor u dvorište (Lutkarski studio Kvak, Zagreb), Ružičasta sanjarica (Kazalište Mala scena, Zagreb), Basne (Kazališe Smješko, Zagreb) i Blago (Kazalište Tvornica lutaka, Zagreb), do publike koja je bila i promatrač, ali i sudionik predstava Stilske vježbe (Planet art, Zagreb), Nemreš pobjeć od nedjelje (Ludens teatar, Koprivnica), Muški – ženske, Ženske-muške (MUO Bacači sjenki, Zagreb), Tko je ovdje lud? (Planet art, Zagreb), Terapija (Teatar Rugantino, Zagreb), Picasso (PlayDrama, Split), Projekt 12/2 (Stvaralačka mreža Zebra, Zagreb) i Art (Aplauz teatar, Zagreb).
FEN: Stilske vježbe 2012. @ Opatija
[nggallery id=139]
– Pet je dana Opatija živjela kazalište, družila se s glumcima kroz predstave, radionice i okrugle stolove, ali i izvan toga. Sudionici FEN-a bili su gosti učenika i profesora opatijske Ugostiteljske škole na doručku, a opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić organizirao je posebno primanje za glumce uz zahvalu što su unijeli radost u Opatiju i poziv da to čine i na budućim FEN festivalima. No, to nije sve, 40-ak polaznika osnovnih i srednjih škola te 15 odgajatelja i učitelja kroz tri je radionice uz originalnu edukaciju učilo o kazalištu, piše u priopćenju za medije koje potpisuje Rajna Miloš, izbornica FEN-a i ravnateljica ustanove Festival Opatija.
FEN: Priča o vodi @ Opatija 2012.
[nggallery id=162]
Marko Torjanac, Boris Bakal, Elvis Bošnjak, Jelena Miholjević,Vitomira Lončar…, samo su neki u nizu sjajnih hrvatskih glumaca koji su nakon predstava, o statusu neovisnih kazališta u Hrvatskoj razgovarali na tri okrugla stola na kojima je jednoglasno zaključeno da je jedino zajedničko djelovanje javne i neovisne kazališne scene učinkovito i može doprinijeti pozitivnim pomacima. Govorilo se o budućnosti kazališta, financiranju neovisnih kazališta i nelojalnoj konkurenciji u kazalištu. Naglašena je potreba da se kazalište odmakne od svoje trenutačne autističnosti spram stvarnosti kako bi se izbjegle dugoročno loše posljedice. Izvrsnost treba biti osnovni kriterij i polazna točka od koje bi se trebalo krenuti u nova promišljanja kazališta.

Liburnija.net: Izložba fotografija...


– Svi su se složili za nužnost jačanja svijesti profesionalne i šire javnosti o važnosti razvoja različitosti na našoj kulturnoj sceni. Tražit će se bolji dijalog s Ministarstvom kulture, s lokalnim upravama i samoupravama te s javnim kazalištima, a u svrhu rješavanja nagomilanih problema financiranja zbog činjenice da su kazališta u javnom sektoru financirana s 99%, a neovisna 1% ukupnog budžeta za kazališnu djelatnost u Republici Hrvatskoj. I na kraju, važno je napomenuti da su FENiranje specijalnim FENovima koje su dobili na poklon, a izradili su ih učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, zaslužili svi sudionici FEN- festivala uz veliko hvala i s pozivom na druženje i iduće godine u Opatiji, poručila je Rajna Miloš izbornica FEN-a i ravnateljica ustanove Festival Opatija.
FEN: Glumci na doručku @ Ugostiteljska škola
[nggallery id=138]
FEN: Budućnost kazališne djelatnosti @ Opatija
[nggallery id=141]
FEN: Prozor u dvorište @ Opatija
[nggallery id=142]
FEN: Nemreš pobjeć od nedjelje @ Opatija
[nggallery id=145]
FEN: Kazališne radionice @ Opatija
[nggallery id=143]
FEN: Ružičasta sanjarica @ Opatija
[nggallery id=147]
FEN: Financiranje neovisne scene u Hrvatskoj @ Opatija
[nggallery id=146]
FEN: Basne @ Opatija 2012.
[nggallery id=148]
FEN: Blago @ Opatija 2012.
[nggallery id=149]
FEN: Terapija @ Opatija 2012.
[nggallery id=150]
FEN: Okrugli stol – Nelojalna konkurencija @ Opatija 2012.
[nggallery id=151]
FEN: Art @ Opatija 2012.
[nggallery id=161]
FEN: Muški-ženski / Ženske-muške @ Opatija
[nggallery id=169]
FEN: Picasso @ Opatija
[nggallery id=170]
FEN: Završna radionica – predstava @ Opatija 2012.
[nggallery id=163]
FEN: Završna lutkarska radionica @ Opatija 2012.
[nggallery id=164]
Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: David Kurti

error: Content is protected !!