FOTO: Festival istarskih tartufa – Buzetom se širi jedinstveni miris skupocjenih delicija

Rekordan broj izlagača privukao je i veliki broj posjetitelja, kako iz Istre tako i iz cijele regije pa i šire. Veliku fotogaleriju iz Buzeta pogledajte na ovom linku

Buzet – Mirisi tartufa širili su se jučer Buzetom na jedinstvenoj manifestaciji posvećenoj ovoj vrhunskoj gastronomskoj namirnici. Vikend festival istarskih tartufa privukao je već tradicionalno brojne domaće goste te Austrijance, Talijane i Slovence koje je na rekordnih 1.000 šatorskih kvadrata u Mašimovoj škuji, u živopisnom ugođaju dočekalo rekordnih sedamdesetak izlagača, proizvođača tipičnih proizvoda.

Na ovogodišnjem vikend izdanju festivala, u ponudi su brojni proizvodi od tartufa, sira, pršuta, suhih istarskih kobasica, likera, meda, vina, rakija, maslinovog ulja, marmelada i proizvoda od čokolade, a prisutno je čak šest firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa.

Sajamska događanja već su tradicionalno započela u subotu prijepodne pustolovnom utrkom Lov na tartuf, u organizaciji SRK Alba, a nastupilo je četrdesetak timova iz Hrvatske i Slovenije. Osim trčanja, održana je i Smotra i revija pasa u organizaciji Kinološke udruge Buzet.

Također, jučer je proglašen i najveći tartuf koje je ove godine predstavila tvrtka Natura tartufi iz Buzeta za 218 grama težak primjerak ove gljive, dok je laskavu titulu, onu za “Tartuf festivala” gdje se uz težinu ocjenjivao oblik, boja, miris, kompaktnost, ornamentika, osvojio je tartuf tvrtke Tartufino, a nagrade je najuspješnijma uručio gradonačelnik Buzeta, Siniša Žulić.

Osim isprobavanja raznovrsnih, vrhunskih namirnica posjetitelji su mogli ‘iz prve ruke’ vidjeti kako se pripremaju vrhunska jela u maloj školi kuhanja te kako se izrađuje istarska tjestenina…

Danas će se i sami posjetitelji moći okušati u lovu na tartufe koji se organizira u suradnji s Udrugom tartufa Istre. Osim navedenog, sve posjetitelje oba dana očekuje bogata ugostiteljska ponuda, kutak za djecu te kulturni program. Ulaz je besplatan.

Organizator manifestacije je TZ Grada Buzeta, suorganizator i pokrovitelj Grad Buzet, suorganizatori SRK Alba, Kinološka udruga Buzet, gradski komunalac Park, a među sponzorima su i županijski TZ, županijski odjel za turizam kao i županijski odjel za poljoprivredu.

Ako niste bili, još uvijek stignete do Buzeta jer vrata ovoga festivala otvorena su još danas i to do 19 sati. Veliku fotogaleriju iz Buzeta pogledajte na ovom linku

U Buzetu počeo Festival istarskih tartufa

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: Daniel Cerovac, PodUčkun.net

error: Content is protected !!