FOTO: Festival neovisnih kazališta Republike Hrvatske otvoren uz pitanje – Postoji li arhetip čovjeka @ Opatija

 

Festival neovisnih kazališta nastavljen je i jučer, a 7. izdanje ove manifestacije trajat će do nedjelje. Ove godine za sudjelovanje je odabrano ukupno 13 predstava, od čega šest predstava za odrasle i sedam predstava za djecu, te jedna dramska radionica. Kako je proteklo otvorenje provjerite u velikoj fotogaleriji na ovom linku

Opatija – Sedmo izdanje Festivala neovisnih kazališta RH započelo je u četvrtak, a od tri najavljene predstave u programu, jedna je otkazana – #generacija Teatra Tirena iz Zagreba nije se održala zbog bolesti glumca.

Tako su priliku da otvore novo izdanje festivala dobili Tragači, umjetnička organizacija iz Zagreba, koja je nastupila „Nora- trenutak pobune“, „predstavom u predstavi“ koja prati proces proba na predstavi „Nora – kuća lutaka“ prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Na probama sudjeluju mladi redatelj Dražen s vrlo nadobudnim konceptom, mlada glumica Orhideja koja je tek primljena u ansambl kazališta, i njezin stariji kolega Hrvoje, dugogodišnji član ansambla. Slojevita predstava koju su izvrsno iznijeli glumica i autorica teksta Jelena Hadži-Manev, Mladen Kovačić i Zijad Gračić, govori o nizu umjetničkih, socioloških i ekonomskih pitanja te muško-ženskim odnosima kroz prizmu kazališne umjetnosti.

– Uslijedila je predstava „Kad – tad“ mlade umjetničke organizacije RUPER iz Zagreba. Glumice Mia Biondić Melcher, Nataša Kopeč i Ivana Krizmanić maestralno su interpretirale portrete žena različite životne dobi uhvaćenih u banalnu svakodnevnicu iz koje traže bijeg pritom preispitujući vlastitu osobnost, osobu, egzistenciju. Snažan, vrlo osoban i potresan tekst, djelo redateljice Marine Pejnović, dramaturginje Ide Jurjević i triju glumica, nikoga u publici nije ostavio ravnodušnim! A to i jest smisao Festivala, “zaštitnog znaka ustanove Festival Opatija”, kako je i naglašeno u uvodnim govorima na otvorenju Festivala, poručili su organizatori.

Festival neovisnih kazališta nastavljen je i jučer, a 7. izdanje ove manifestacije trajat će do nedjelje. Ove godine za sudjelovanje je odabrano ukupno 13 predstava, od čega šest predstava za odrasle i sedam predstava za djecu, te jedna dramska radionica.

Kako je proteklo otvorenje provjerite u velikoj fotogaleriji na ovom linku

D. Ž. / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!