FOTO: Festival pusne hrani @ Matulji

liburnijanet_festival_pusne_hrani_2011_sm…na najvećoj pusnoj fešte posvećenoj hrani okupilo se četristotinjak Matuljaca…
…svoje delicije pripremili su Brežanski zvončari te gosti iz Mošćeničke Drage i Vrnjačke Banje…
klikom na ovaj link pogledajte fotogaleriju s Festivala pusne hrani…

Matulji – Festival pusne hrani, što se sinoć po osmi puta održao u matuljskom Hangaru, u organizaciji Turističke zajednice općine Matulji, privukao je četristotinjak ljubitelja pusneh užanci i kvalitetne spize.
Zbog velike potražnje, dodana je i još jedna kuhinja – ona na terasi, gdje su na starom šparhetu u velikom kamionu brzu hranu pripremali Brežanski zvončari.
– Ovo je naš štand za pripremu domaće hrane ku delamo po svim regulama i u skladu s ”hasap“ standardima. Za sad je bilo samo manjih slučajeva želučanog trovanja, ali ipak hitnu držimo u pripravnosti, našalio se predsjednik Udruge Brežanski zvončari Matija Poščić.
Njihovi kolege iz udruge branili su matuljske gastronomske boje i unutar Hangara, gdje su predstavili tradicionalne lokalne pusne delicije – pancetu, sir, zapešt, ocvirki, zarebrnik va vine, kumbasice va vine i dinstan kapuz, police s pancetun, ječmik, repu i konpirovu palentu, olita na slatko, presnac, kroštuli, ulenjaki, grašnjaki, supice…
Gosti iz Mošćeničke Drage, kraja koji se diči svojoj dugogodišnjom ribarskom tradicijom, okrenuli sun a ribu, pa se na njihovom stolu moglo probati slane inćune, bakalar na bijelo I na gulaš te mošćeničke fritule.
Za posebno veselje bili su zaslužni međunarodni posjetitelji iz srpskog turističkog središta Vrnjačka Banja, koji su čitav Hangar digli na noge izvedbon na ‘’plejbek’’ starog hita ‘’Oj, Moravo’’ , praćeni snimkom Tri tenora koju možete pogledati na ovom linku.
– Vrnjačka Banja je najpoznatije turističko središte Srbije, u kojoj se moderni turizam razvija još od 1860-ih godina. Osim turističkih poveznica, uz Matulje i ovaj kraj veže nas i karneval, koji u Vrnjačkoj Banji ima stogodišnju tradiciju, a ove ćemo godine krajem svibnja ugostiti i kongres europske zajednice karnevalskih gradova. Donijeli smo sa sobom naše poznate specijalitete – čvarke, grah prebranac, suhe šljive s čokoladom, kajmak i sir te razne rakije, kazao je direktor tamošnje Turističke zajednice Nebojša Bogićević.
Čitav program, često isprekidan napadima smijeha iz publike, odlično je vodio Mario Lipovšek Battifiaca, a u glazbenom su dijelu nastupili grupa Gemajzzeri, Tina Čutura, Antonio Krištofić, Matea Matić, folklorna grupa DND-a Matulji, Gobo i autohtoni sopci z Mošćeničke Dragi te Company bend, dok su se od ovogodišnjeg festivala zajedno oprostili i izvođači i publika i kuhari zajedničkom izvedbom poznate ”domače” stvari ”Zelene oči”.
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: TZ Matulji
___________________________________________________________________________________________
Liburnija.net; Vaše online novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!