ERSTE AD

FOTO: Filmom Naslijeđe Sanje Šamanović sinoć je otvoren 14. Liburnia Film Festival @ Opatija

Foto Luigi Opatija, Liburnia Film Festival 2016, Otvorenje

Današnji dan donosi cjelodnevni dokumentarni program. Druženja s dokumentaristima počela su već u podne uz kavu s autorima čiji su filmovi prikazani u konkurenciji prvog dana, potom se nastavljaju u Villi Antonio gdje u 17 sati možete pogledati film o Mani Gotovac ”Ona, teatar” i razgovarati s filmskom ekipom, dok će u konkurenciji za nagrade na Ljetnoj pozornici Opatija biti prikazana dva srednjemetražna i pet kratkometražnih dokumentaraca. Fotogaleriju s otvorenja i nekoliko fotki s koncerta grupe Žen pogledajte na ovom lunku

Foto Luigi Opatija, Liburnia Film Festival 2016, Otvorenje

Opatija – Liburnia Film Festival, nacionalna smotra dokumentarnog filma, otvorena je sinoć filmom ”Nasljeđe” Sanje Šamanović, na novoj lokaciji – na Ljetnoj pozornici u Opatiji gdje je LFF preselio nakon ”sretnih 13” godina u Ičićima.

Uz ”uvodni” film LFF-a, koji govori o odnosu majke i kćeri koje žive zajedno dijeleći sudbinu i u činjenici da su im objema preminuli supružnici, prikazani su i film Tomislava Žaje ”Slobodni” o životu osoba s intelektualnim poteškoćama koji grade svoj novi život u stambenim zajednicama, ”Kratki obiteljski film” Igora Bezinovića koji donosi uvid u prilično zamršene familijarne odnose te ”Pomutnje” Lane Kosovac koji prati višemjesečne pripreme za zahtjevnu predstavu.

Foto Luigi Opatija, Liburnia Film Festival 2016, Otvorenje

Današnji dan donosi cjelodnevni dokumentarni program. Druženja s dokumentaristima počela su već u podne uz kavu s autorima čiji su filmovi prikazani u konkurenciji prvog dana, potom se nastavljaju u Villi Antonio gdje u 17 sati možete pogledati film o Mani Gotovac ”Ona, teatar” i razgovarati s filmskom ekipom, dok će u konkurenciji za nagrade na Ljetnoj pozornici Opatija biti prikazana dva srednjemetražna i pet kratkometražnih dokumentaraca.

Na Ljetnoj pozornici Opatija, s početkom u 20:30 sati, publika će u dva slota imati priliku pogledati sedam novih dokumentaraca hrvatskih autora. Među njima će se naći dva srednjemetražna – ”Dum spiro spero” književnika i scenarista nekoliko serija i crtanih filmova Pere Kvesića koji koristeći kameru promišlja svakodnevicu i vlastito suočavanje s ozbiljnom bolešću, te ”Kandidat” Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera koji su prepoznali zajedničke točke prošlogodišnjih izbora za Vladu i izbora za predstavnika zagrebačkog nebodera u Ulici braće Domany.

liburnia_film_festival_2016_ljetna_pozornica_opatija_lff_2016_1_01

Monika Rusak natječe se za jednu od sedam festivalskih nagrada s eksperimentalnim kratkometražnim filmom o prolaznosti života ”Zauvijek”. Na LFF ponovo dolaze Zorko Sirotić, koji u ”Kupusu na lešo” prati svakodnevne rituale prijatelja oboljelog od karcinoma, i Elvis Lenić, s reminiscencijom događaja iz Drugog svjetskog rata u ”9. januaru”. Hrvatskim birokratskim sustavom bave se dva filma koji će zaključiti drugi dan LFF-a. Tin Bačun u ”Administrativnoj pogrešci” prikazuje bol vlastite obitelji za u ratu stradalim pukovnikom Nenadom Babićem koju svake godine isprovocira sustav, a Maja Bošković i Renata Lučić u ”Čestici 81/5” prikazuju borbu Renatine bake Eve za obnovu kuće stradale u poplavama prije nekoliko godina.

Na programu, do 26. kolovoza, 32 su filma, a 22 su u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada. Petodnevna festivalska ulaznica može se kupiti za 30, a dnevna za 15 kuna. Ulaz na sva popratna događanja (u Caffe baru Eugenian i Villi Antonio) je slobodan. Fotogaleriju s otvorenja i nekoliko fotki s koncerta grupe Žen pogledajte na ovom lunku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!