FOTO: Filmom ‘Zavjera’ otvoreni 5. Dani antifašizma, večeras tribina ‘Stoljeće genocida’ @ Opatija

5_dani_antifasizma_opatija_2014 (9)

Danas, posljednjeg dana manifestacije, od 17.30 do 20 sati održat će se tribina ”Stoljeće genocida” čiji su sudionici Žarko Puhovski, Renato Matić i Vjeran Pavlaković, dok tribinu moderira Neven Šantić. Fotogaleriju možete pogledati na ovom linku

Opatija – Sastanak na kojem se tražilo ”konačno rješenje” za ”židovsko pitanje” u Njemačkoj, i koji je okupio vrhušku nacističke vlasti, održan 1942. godine, centralna je tema izvrsnog povijesnog filma ”Zavjera” Franka Piersona, čijom su projekcijom u Villi Antonio otvoreni jubilarni, 5. Dani antifašizma u Opatiji.

Manifestaciju posvećenu suvremenom promišljanju otpora i sprečavanja svakoj vrsti nasilja, ali i edukaciji, tradicionalno organizira Udruga antifašističkih boraca i antifašista Opatije u suradnji s Gimnazijom Eugen Kumičić, a uz podršku Grada Opatije i Primorsko-goranske županije. Ove godine u program se uključio i predsjednik Ivo Josipović koji je svojim izaslanikom proglasio gradonačelnika Ivu Dujmića.

5_dani_antifasizma_opatija_2014 (11)

– Drago mi je što se sve veći broj mladih uključuje u ovaj program, jer antifašizam znači jasno stanovište protiv nejednakosti među ljudima, protiv netolerancije i šovinizma te radikalnog nacionalizma bilo koje vrste. Antifašizam je civilizacijsko i ljudsko opredijeljenje čija načela i vrijednosti nisu vezani za niti jednu političku stranku. Nažalost, ova ekonomska kriza koja je prisutna u našoj zemlji i većem dijelu Europe, izaziva veliku nezaposlenost i opravdani socijalni bunt onih koji žive u otežanim uvjetima, a upravo je to plodno tlo za desni radikalizam. Zato je važno održavati ovakve tribine i susrete s mladima kako bi se upoznali s tekovinama antifašizma jer su upravo oni garancija da se povijest ne ponovi – rekao je Ivo Dujmić na otvaranju petog izdanja trodnevne manifestacije u nazočnosti brojnih učenika opatijske gimnazije kao i predstavnika opatijskih srednjih škola.

U ime opatijske udruge nazočnima se obratio Oleg Mandić, a Ivanka Škarić, ravnateljica opatijske gimnazije uvela je goste u ovogodišnju temu i program Dana antifašizma.

Manifestacija je nastavljena jučer, drugim danom koji je uobičajeno posvećen mladima, kada je predstavljen projekt ”Moj zavičaj kroz vrijeme” u kojem su sudjelovali i opatijski gimnazijalci.

Danas, posljednjeg dana manifestacije, od 17.30 do 20 sati održat će se tribina ”Stoljeće genocida” čiji su sudionici Žarko Puhovski, Renato Matić i Vjeran Pavlaković, dok tribinu moderira Neven Šantić.

Fotogaleriju možete pogledati na ovom linku

Ivan Mellor / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!