FOTO/FOTO 25. rođendan karnevalske grupe Opatijke 90-60-90

Danas, kada slavimo rođendan, osjećam se posebno jer 25 godina nastupa bez prekida je iza nas, 25 godina odlične zabave, truda i entuzijazma koji vlada i danas, kazala je Karmen Glušić.

Opatija – Na prvom katu opatijskog Mrkata otvorena je izložba fotografija i kostima karnevalske grupe Opatijke 90-60-90 „Naših prvih 25 let“. Posjetitelji mogu pogledati 15 atraktivnih kostima od 25, koje su ove Opatijke savršenih mjera nosile tijekom četvrt stoljeća nastupanja na karnevalima u Opatiji, Rijeci, Lovranu, Viškovu, Samoboru, Monfalconeu i Muggi te fotografije na kojima su zabilježeni njihovi nastupi. Na otvaranju izložbe bio je i pusni gradonačelnik Duško Jeličić Dule koji je „ostal bez teksta kad je videl tu lepotu“, a za glazbu su se pobrinule članice zbora Kluba 60+.

Autorica izložbe je Karolina Sobotinčić koja je članica grupe već 15 godina.

S otvorenja izložbe…

– Prošle sam godine postavila na istom mjestu našu prvu izložbu kako bismo podsjetili naše sugrađane da Opatija ima bogatu karnevalsku tradiciju – jedinstvenu Balinjeradu, karnevalsku povorku, Dječju karnevalsku povorku, maškarane tance i još mnogo toga. Ove godine smo organizirale izložbu povodom 25 godina djelovanje naše karnevalske grupe Opatijke 90-60-90 na kojoj smo izložili dio naših kostima kojima se ljudi uvijek dive. Nakon karnevalske povorke u Rijeci već počinjemo dogovore za sljedeći karneval i izgled naših maski. Ove godine smo Abbe – babe iz Abbazije koje slave srebrni pir. Poznate smo i po našim plesnim koreografijama za koje su zaslužne Rozana Matejčić i Melita Doričić, a koje vrijedno uvježbavamo prije karnevala. Za prostor se snalazimo na razne načine tako da je tu bilo i smiješnih scena, poput one kada smo vježbali na parkiralištu na Križišću, kazala je Karolina.

Od samog početka u grupi su Vida Brozović i Karmen Glušić. Ističu kako ih je nekada bilo petnaestak, a danas ih ima šezdesetak.

– Ideja o osnivanju naše karnevalske grupe rodila se sasvim slučajno kada je nas nekoliko prijateljica šetalo lungomareom i pričalo o Opatijskim mažoretkinjama koje su te godine osnovane te smo došle na ideju da se maskiramo u mažoretkinje. Ime je nastalo iz zezancije, ali moram istaknuti da su to mjere svih naših članica koje se nisu promijenile kroz 25 godina, a tko ne vjeruje, neka izmjeri, objasnila je Vida Brozović te se prisjetila kako su se prvi put sastale jedne subote u prostorijama Dječjeg vrtića kako bi uvježbale koreografiju za nastup, a stigle su s Mrkata, najlona punih špeže i krenule vježbati bez glazbe, uz pjevušenje… Od tada su nastupale diljem našeg kraja, ali i dalje, u Samoboru i u Italiji, a bile su maskirane u razne poznate grupe našeg kraja poput Lovranske limene glazbe i zvončarice te štrige, bundeve, igraće karte i kokoše, koji im je i najpoznatiji kostim.

– Kada smo započele naše sudjelovanje na karnevalima kao grupa Opatijke 90-60-90 bilo nas je petnaestak i sve smo se dobro poznavale, dok nas sada ima preko 60 i sve je potpuno drugačije, ali uvijek vrlo zabavno, što je i najvažnije. Danas, kada slavimo rođendan, osjećam se posebno jer 25 godina nastupa bez prekida je iza nas, 25 godina odlične zabave, truda i entuzijazma koji vlada i danas, kazala je Karmen Glušić.

Glazbeni nastup

Za atraktivne kostime koji plijene pažnju na karnevalskim povorkama zaslužne su Vesna Sandrovac i Miljana Vinković.

– Ja sam izradila prvih sedamnaest kostima, a tada sam krojačku palicu prepustila Miljani Vinković. Same smo smišljale izgled kostima, svaka bi dala neki prijedlog i na kraju bismo odabrale najbolji. Šivanje mi je hobi i uživala sam u dizajniranju i šivanju za našu grupu. Na povorkama su gledatelji uvijek komentirali kako smo lijepe i kako imamo lijepe kostime. Materijale smo nabavljali od Rijeke do Trsta, a kako bi ti naši kostimi bili što atraktivniji. Najdraža kreacija mi je „kokoša“, tj. žute i zlatne koke, iako su mi sve vrlo lijepe i drage, istaknula je Vesna Sandrovac te dodala kako je u svemu tome uvijek najvažnija bila dobra zabava.

Povodom 25. Rođendana Otvorena Izložba Kostima Karnevalske Grupe Opatijke 90-60-90

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!