FOTO: Francuska forma i domaća beseda – Igor Brešan s pjesmom ‘Ti si jedan lepi moj’ osvojio 11. Čansonfest @ Kastav

11_cansonfest_kastav_cansona_festival_2015_3

Program, u čijem su revijalnom dijelu nastupili Jozefina te Đani Maršan deseti put zaredom vodila je Irena Grdinić, a sve detalje s ovog događanja možete provjeriti u velikoj foto-galeriji.

11_cansonfest_kastav_cansona_festival_2015_1

Kastav – Festival čakavsne šansone Čansonfest, odnosno njegovo 11. izdanje, zaključilo je sinoć 24. Kastafsko kulturno leto, a ova tradicija koja traje već više od punog desetljeća donijela je brojnoj publici koja se okupila na Crekvini priliku za uživanje u dvadeset novih autorskih pjesama.

Francuske (ili talijanske) po formi, ali svojim izričajem i glazbenim naslijeđem, pa i intrigantnim tekstovima uronjene u lokalni mentalitet i kolorit, ovogodišnje su pjesme doista pokazale tekstopisačku i skladateljsku raskoš domaćih autora, i među njima će zasigurno ostati pokoja koja će ostati u trajnom pamćenju javnosti.

11_cansonfest_kastav_cansona_festival_2015_2

Najistaknutiji kandidati za tu ”vječnu slavu” svakako su oni nagrađeni. Glavnu nagradu, onu za najbolju čansonu, osvojila je pjesma ”Ti si jedan lepi moj” u interpretaciji Igora Brešana, dok je publiku osvojila pjesma ”Nekorektna kantata za glas i orkestar u F-duru” Marija Battifiace koja se od ”konkurencije” razlikuje vrlo duhovitim, ali i kontroverznim tekstom.

Sve nagrade festivala su novčane, njihovi dobitnici osvajaju po 2.000 kuna, a dodijeljene su i nagrada za najbolju interpretaciju koja je pripala Damiru Kedži, dok je nagradu za najbolji tekst zaslužio Davor Grgurić za pjesmu ”Ča su suzi” koju izvodi u duetu s Duletom, i to na mješavini kajkavštine i čakavštine.

.

11_cansonfest_kastav_cansona_festival_2015_4

Na festivalu su uz nagrađene, nastupili Danilo Čekada, Daniel Načinović, Hrvoje Hegedušić, Milka Čakarun Lenac, Vesna Nežić – Ružić, Yamas, Branko Fućak, Vivien Galletta, Joso Butorac, Branko Barbir, Nevia Rigutto u duetu sa Francescom Squarciom, Lado Bartoniček, Šćike, Dino Antonić, Lucija Rajnović i Neven Barac.

Program, u čijem su revijalnom dijelu nastupili Jozefina te Đani Maršan deseti put zaredom vodila je Irena Grdinić, a sve detalje s ovog događanja možete provjeriti u velikoj foto-galeriji.

11_cansonfest_kastav_cansona_festival_2015

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: Tomislav Zemanek

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net