FOTO Geneza Auschwitza – Veliki interes publike za prezentaciju Ryszarda Domasika

FOTO Geneza Auschwitza – Veliki interes publike za prezentaciju Ryszarda Domasika

Foto: David Kurti / Foto Luigi

Oleg Mandić publici je priredio iznenađenje te iz kutije izvadio kamen koji kod kuće koristi kao držač papira. Riječ je o kamenu kojeg je donio 1969. godine iz Auschwitza, a koji je dio ruševina krematorija Birkenau te je nijemi svjedok smrti tisuće ljudi.

Opatija – Pred mnogobrojnim posjetiteljima u Vili Antonio održana je prezentacija „Geneza Auschwitza“ gosta-predavača Ryszarda Domasika, kustosa Memorijalnog muzeja Auschwitz. Domasik je govorio o  povijesti jednog od najzloglasnijih logora nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu te prisutne kroz fotografije proveo zloglasnim logorskim stazama, barakama u kojima su vršeni medicinski eksperimenti, podrumima za mučenje, krematorijima i lomačama te eksponatima Memorijalnog muzeja.

Uvod u predavanje održao je Oleg Mandić, poznat kao posljednji uznik koji je napustio ovaj zloglasni koncentracijski logor, koji se prisjetio svog dolaska u Auschwitz prije 75 godina.

– U naš dom u Voloskom 15. svibnja 1944. godine upali su vojnici i odveli nas. Putovali smo preko Rijeke i Trsta gdje su nas 11. srpnja ukrcali u vlak. Putovali smo tri dana i tri noći u vagonu na kojem je kredom bilo ispisano „Auschwitz“, a  u kojem nas je bilo sedamdesetak. Od majke i bake odvojili su me 5. rujna, uputili kod dr. Mengelea i tada sam shvatio da sam toga dana morao odrasti i sam donositi odluke, iako sam imao samo 11 godina. Ukrali su mi djetinjstvo, kazao je Mandić. Istaknuo je kako je odlučio svima koji su došli na predavanje prirediti iznenađenje te iz kutije izvadio kamen koji kod kuće koristi kao držač papira. Riječ je o kamenu kojeg je donio 1969. godine iz Auschwitza, a koji je dio ruševina krematorija Birkenau te je nijemi svjedok smrti tisuće ljudi.

Ryszard Domasik radi kao kustos Memorijalnog muzeja Auschwitz-Birkenau 36 godina, digitalizirao je arhivsku zbirku muzeja, tečno govori hrvatski jezik te često posjećuje Hrvatsku, koju jako voli. Na njegovu je inicijativu nastalo predavanje „Geneza Auschwitza“ kada je prije pet godina posjetio Opatiju. Na predavnju je govorio o dvije funkcije logora Auschwitz – kao koncentracionog logora i logora za istrebljenje te o tri stadija istrebljenja – označavanju, izolaciji u getu te transportu u logore istrebljenja.

– U Berlinu na tajnoj konferenciji 20. siječnja 1942. godine, koja je trajala manje od 90 minuta, 15 ljudi, nacista, odlučilo je u tom kratkom vremenu da treba ubiti oko 11 milijuna ljudi. U 12 godina nacističke Njemačke ubili su ih oko 6 milijuna. U koncentracijskim logorima čovjek je po prvi put u povijesti upotrijebio sve znanje i tehnologiju da na industrijski način ubije što veći broj ljudi. U Auschwitzu je u pet godina smrtno stradalo milijun i tristo tisuća ljudi. Koncentracijski logori nisu bili samo mjesto zločina već su stvorili i novi pojam – genocid, kazao je Domasik te na kraju istaknuo kako je važno neprestano upozoravati na zlo koje se prije samo sedamdesetak godina dogodilo u srcu Europe i govori nam da se unatoč modernim tehnologijama nije promijenio najvažniji faktor – čovjek koji je neprestano na udaru raznih otrovnih ideologija i različitih fanatizama.

Zaključio je kako je neki novi Auschwitz moguć u svakom trenutku i svatko od nas treba odlučili kako će razmišljati i ponašati se te poželio svima da imaju razumijevanje za druge ljude, druge vjere i druge nacije.

Predavanje su organizirali Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Opatije, Savez antifašističkih boraca i antifašista PGŽ-a i Grad Opatija, a prisutni su bili i predstavnici grada Opatije te predsjednik UABA-e Bruno Starčić.

Geneza Auschwitza – Veliki Interes Publike Za Prezentaciju Ryszarda Domasika

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!