FOTO Gjino Šutić vološćanskoj publici predstavio biohakiranje

FOTO Gjino Šutić vološćanskoj publici predstavio biohakiranje

Foto: David Kurti / Foto Luigi

Biohakiranje je jedna od najnovijih grana građanske znanosti, radi se o pojedincima – profesionalcima ili amaterima koji prakticiraju uradi-sam biotehnologiju.

Volosko – Interpretacijski centra dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar prošlog petka ugostio je predavanje „Biohakiranje“ koje je održao Gjino Šutić, osnivač i direktor neprofitne organizacije Universal Research Institute za primijenjenu znanost.

Biohakiranje je jedna od najnovijih grana građanske znanosti, radi se o pojedincima – profesionalcima ili amaterima koji prakticiraju uradi-sam biotehnologiju. Koriste se živi organizmi ili njihovi dijelovi za proizvodnju nečega bilo to umjetničko djelo – BioArt ili čista znanost. Ideologija je slična hakerskoj – dijeljenje znanja.

Šutić smatra kako znanstveno znanje treba biti dostupno svim ljudima, zato sva istraživanja dijele u obliku tutoriala na internetu. Tako svatko, od pojedinca koji žele eksperimentirati, do škole u Africi koja nema dovoljno sredstava, primjerice, može naučiti napraviti mikroskop od web kamerice.

Gjino Šutić se u okviru Instituta bavi se temama iz područja suvremenih grana znanosti poput biotehnologije, eksperimentalne elektronike, bioelektronike i ekološkog inženjerstva. Kao edukator teži razvoju društveno korisnih inovacija, slobodnom dijeljenju i pristupu znanja (hakerska filozofija), te kombinira dostupnu znanstvenu metodologiju s „uradi sam“ i biohakerskim metodologijama.

Gjino Šutić Vološćanskoj Publici Predstavio Biohakiranje

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!