FOTO: Gjon Antoni predstavio knjigu ‘Tajanstveni Morčići’ @ Rijeka

Foto Luigi Opatija, Promocija knjige Zagonetni Mor?i?i, Gjon A

Pred nekoliko dana javnosti je predstavljena knjiga intrigantnog naziva – Tajnoviti Morčići, Moretti Misteriosi. Ovo dvojezično izdanje potpisuje jedan od najvećih živućih autoriteta u tradicionalnoj izradi Morčića, opatijski zlatar Gjon Antoni. I sam umjetnik staroga zlatarskog zanata, ovom je publikacijom dao veliki doprinos spašavanju tradicijske tehnike izrade ovog nakita. Veliku fotogaleriju s predstavljanja knjige pogledajte na ovom linku

Foto Luigi Opatija, Promocija knjige Zagonetni Mor?i?i, Gjon A

Rijeka – O porijeklu Morčića kao nakita se dugo spekulira. U novoj knjizi, Tajanstveni Morčići, opatijski zlatar i autor Gjon Antoni daje nove informacije o ovom povijesnom nakitu Rijeke i šire okolice.

Pred nekoliko dana javnosti je predstavljena knjiga intrigantnog naziva – Tajnoviti Morčići, Moretti Misteriosi. Ovo dvojezično izdanje potpisuje jedan od najvećih živućih autoriteta u tradicionalnoj izradi Morčića, opatijski zlatar Gjon Antoni.

Foto Luigi Opatija, Promocija knjige Zagonetni Mor?i?i, Gjon A

Sama knjiga rezultat je istraživanja povijesnog razvoja Morčića kao nakita i statusnog simbola od prvog pojavljivanja u knjigama do današnjih dana, prateći njihov razvoj sve do današnjih dana. Knjiga osim interesantnog povijesnog aspekta pruža i uvid u primjere nakita (od starih broševa, ogrlica i narukvica te krune optočene Morčićima koja je danas u vlasništvu Riječke nadbiskupije) i alate potrebne za izradu na tradicionalni način (kalupima za lijevanje, emajlima,…). Brojne stare fotografije nakita, alata i majstora zlatara koji su ih izrađivali imaju za cilj uputiti čitatelja u ovaj specifičan vid umjetnosti koji danas nažalost biva istisnut modernim metodama koje se danas sve više koriste zbog brzine i smanjenja troškova.

Knjiga je nastala kao plod cjeloživotnog istraživanja i sakupljanja materijala o ovom specifičnom nakitu. Gjon Antoni, i sam umjetnik staroga zlatarskog zanata, ovom je publikacijom dao veliki doprinos spašavanju tradicijske tehnike izrade ovog nakita.

Veliku fotogaleriju s predstavljanja knjige pogledajte na ovom linku

Foto Luigi Opatija, Promocija knjige Zagonetni Mor?i?i, Gjon A

Tekst i foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!