FOTO: Glagoljica u teoriji i praksi – održano zanimljivo predavanje na temu Brojke u glagoljici @ Brseč

glagoljica_predavanje_brsec_2016_1

Predavačica, profesorica Ljubica Štambuk, ne odveć mnogobrojnu, ali zainteresiranu publiku povela je na putovanje kroz povijest nastanka ovog pisma čija se geneza, pretpostavlja se, dogodila sredinom devetog stoljeća, ali i na putovanje samim mjestom u kojem je predstavila sve važnije spomenike u kojima su uklesana ili napisana glagoljaška slova. Kako je izgledalo predavanje, provjerite u fotogaleriji koju smo pripremili.

Brseč – Glagoljica u teoriji i praksi – moglo bi se tako sažete subotnje jutarnje druženje u Memorijalnoj kući književnika Eugena Kumičića u Brseču. Naime, na događanju nazvanom Glagoljaški dan, u organizaciji Udruge Jenio Sisolski Brseč i Turističke zajednice Mošćeničke Drage, održano je predavanje na temu ”Brojke u glagoljici”, s posebnim osvrtom na glagoljicu u Brseču.

glagoljica_predavanje_brsec_2016_2

Predavačica, profesorica Ljubica Štambuk, ne odveć mnogobrojnu, ali zainteresiranu publiku povela je na putovanje kroz povijest nastanka ovog pisma čija se geneza, pretpostavlja se, dogodila sredinom devetog stoljeća, ali i na putovanje samim mjestom u kojem je predstavila sve važnije spomenike u kojima su uklesana ili napisana glagoljaška slova. Naravno – i brojke.

Posebnost glagoljice upravo je u činjenici da se isti znak koristi i za slova i za brojeve, pri čemu numerički sustav seže najviše do – 1999, budući da počiva na zbrajanju oznaka za stotice, desetice ili jedinice. A brojke u glagoljici posebna su i zanimljiva tema, koja je zauzela ključni dio subotnjeg predavanja, jer upravo su brojke važan dio glagoljaške spomeničke baštine – još do prvih poznatih spomenika s ”prijeloma” onog prošlog tisućljeća pa sve do sredine prošlog stoljeća, kada je preminio posljednji krčki glagoljaš.

Kako je izgledalo predavanje, provjerite u fotogaleriji koju smo pripremili.

glagoljica_predavanje_brsec_2016

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi