FOTO: Gledatelje obradovala ‘fiktivna’ Opatija u Kerempuhovoj predstavi ‘Jedan sluga, dva gospodara’

Posebna poslastica za domaću publiku bila je i činjenica da se radnja predstave odigrava u Opatiji, pa je vrlo zabavno uz niz fiktivnih „pjesničkih sloboda“ bilo uživati u vjernim detaljima poput vrlo vjerne kopije crvenog svjetionika iz opatijske luke.

Opatija – Samo dan nakon završetka Festivala neovisnih kazališta koji je, kako je istaknuo ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, „privukao stotine posjetitelja, od toga 470 djece“, nastavljen je redovni kazališni program u centru Gervais.

Naime, opatijski kulturno-turističko centar ugostio je u ponedjeljak navečer „fiktivnu“ Opatiju u Kerempuhovoj predstavi „Jednom slugi, dva gospodara“.

-Kaže se da slika govori više od tisuću riječi, no teško da će bilo koja slika bolje dočarati sav očaj i nedaće s kojima se on bori od naslova predstave Vita Taufera u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Iako na pozornici uistinu imamo jednog slugu i dva gospodara, nakon odgledane predstave svaki od tristopedesetak gledatelja ispunjene dvorane opatijskog centra Gervais sigurno se poistovjetio s razapinjanjem nekolicine izvora problema ili „gospodara“ iz svoje svakodnevnice.

Iako je ovaj kazališni komad inspiriran tekstom Richarda Beana i njegovog „Sluge dvaju gospodara“, adaptacija za hrvatske prilike je izvanredna. Kako preživjeti brutalnost u moru ponajprije korupcije i političkog oportunizma na hrvatski način gledamo kroz improvizacije i snalaženje u vremenu i prostoru skromnog Frane koji i nakon angažmana kod dva „poslodavca“ čezne za koricom kruha. Minimalistički pristup sa u određenim detaljima i predoziranom satirom, prožima se kroz čitava gotovo tri sata trajanja predstave, a vrhunac je konsenzualno u slici koje se užasava svaki hrvatski umirovljenik: Frano s nogama u zraku do pojasa uronjen u kontejneru za otpad, prenijela je dojmove s predstave Petra Borovac iz Festivala Opatija.
Ansambl kojega uz fantastične Borka Perića kao sluge Frana, Vilima Matule kao jednog gospodara Arsena Artukovića, Anite Matić Dalić kao Renate Kračić prerušene u drugog gospodara, ubijenog Roberta Kračića i niz drugih, sačinjava i bend s izvrsnom vokalisticom Majom Posavec. Posebna poslastica za domaću publiku bila je i činjenica da se radnja predstave odigrava u Opatiji, pa je vrlo zabavno uz niz fiktivnih „pjesničkih sloboda“ bilo uživati u vjernim detaljima poput vrlo vjerne kopije crvenog svjetionika iz opatijske luke.

– Nakon tjedna prepunog (nezavisnog) kazališta, u subotu 28. listopada očekuje nas koncert nekadašnjeg „čuda od djeteta“, danas svjetski poznatog virtuoza na violini Stefana Milenkovicha i Zagrebačke soliste. Kazalištu se pak vraćamo 3. studenog mjuziklom „Raskružje“ riječkih Putokaza, zaključila je Borovac. Fotogaleriju s predstave pogledajte na ovom linku.

Gledatelje obradovala ‘fiktivna’ Opatija u Kerempuhovoj predstavi ‘Jedan sluga, dva gospodara’

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!