FOTO: Godina rekorda – Simone Faggioli ponovno ‘’skinuo“ vrijeme Buzetskih dana

33_buzetski_dani_nedjelja_2014_2

U konkurenciji automobila najbrži je bio austrijski natjecatelj Karl Schargel. Svojim je prolaskom privukao pozornost publike, dok je njegov VW gol rallye ispod čije se haube krije gotovo 700 konjskih snaga fascinirao mnoge automobilističke zanesenjake. Fotogaleriju iz Buzeta pogledajte na ovom linku

33_buzetski_dani_nedjelja_2014_1

Buzet – Tradicionalnom bakljadom, suzama radosnicama i uz veličanstvenu publiku sinoć su završeni još jedni, 33. u nizu Buzetski dani – Europsko prvenstvo brdskih auto utrka.

Ovogodišnji festival brzine ostat će upamćen po brojnim rekordima. Najvažnijeg je postavio talijanski formulaš Simone Faggioli koji se već tijekom prve vožnje upisao u knjigu najboljih i postavio novo najbrže vrijeme. Faggioli je stazu od Mosta do Peničići dužine 5001 metar prošao u vremenu od 2.11,661, što je za gotovo dvije desetinke bolje vrijeme od satrog rekorda. Pobjedom u Buzetu ovaj se automobilistički as okrunio sedmom titulom prvaka Starog kontinenta. Za drugo najbolje vrijeme pobrinuo se Čeh Miloš Beneš, a za treće Talijan Fausto Bormolini.

U konkurenciji automobila najbrži je bio austrijski natjecatelj Karl Schargel. Svojim je prolaskom privukao pozornost publike, dok je njegov VW gol rallye ispod čije se haube krije gotovo 700 konjskih snaga fascinirao mnoge automobilističke zanesenjake.

33_buzetski_dani_nedjelja_2014

Buzetski dani ‚’zahuktali su“ i poredak Prvenstva Hrvatske. U konkurenciji automobila pobjedu je jučer odnio mladi Čabranin Tomislav Muhvić u Mitsubishi Lanceru i time se opasno približio Riječaninu Siniši Kraincu u Ford Escortu, trenutačno vodećim u državnom prvenstvu. A da buzetskoj utrci predstoji svijetla budućnost potvrdili su i domaći vozači. U svojim su klasama pehare osvojili Viliam Prodan, Bojan Krota i Sanjin Prodan.

No, pored 189 natjecatelja i 47 vozača izvan službene konkurencije iz ukupno 13 europskih zemalja, koji su se u subotu ujutro našli na treninzima, Buzetski dani su utrka koja ima “najjačeg igrača“ – publiku. Tako je i ovog puta više tisuća natjecatelja tijekom cijelog jučerašnjeg dana fanatično bodrilo svakog natjecatelja neovisno o nacionalnosti i trenutačnom plasmanu.

33_buzetski_dani_nedjelja_2014 (19)

Ponajbolji europski i hrvatski automobilisti najprije su nagradili vjerne gledatelje odličnim vožnjama da bi im se potonji zahavlili na samo Buzetu svojstven način: duž cijele staze vijorile su se bijelo-crne kockaste zastave te se čulo gromko i aplauzom popraćeno skandiranje. U najpopularnijem zavoju Komušćica atmosferu je dodatno začinila nezaobilazna bakljada i gotovo stotinu makedonskih fanova koji su u Buzet došli proslaviti europsku krunu svog sunarodnjaka Igora Stefanovskog. Organizator 33. Buzetskih dana je AK Buzet. Na mjestu suvozača jučer su se našli i istarski župan Valter Flego te glazbenica Lidija Bačić.

Fotogaleriju iz Buzeta pogledajte na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!