FOTO: Gospel, orgulje i šljivovica @ Liburnia Jazz Festival

Posljednjeg dana Liburnia Jazz Festivala, odnosno sinoć, održana su dva besplatna koncerta – na terasi hotela Kvarner nastupio je Raphael Wressing R’n’B Explosion, a na terasi hotela Milenij Northern California Jazz Choir.

Opatija – Ova pjesma posvećena je jazz glazbeniku koji je prije nekoliko godina i sam nastupao ovdje, a zove se Joe Zawinul. On jako voli šljivovicu, ja volim šljivovicu, a pretpostavljam da i vi volite šljivovicu. Kad popijete tri četiri čašice, obuzme vas neki ”funky feeling”, a upravo takav funky feeling ima i ova stvar, najavio je Raphael Wressnig skladbu ”Slivovitz for Joe” kojom je uveo brojnu publiku na terasi hotela Kvarner u nastup njegovog četveročlanog benda ”Raphael Wressnig’s R’n’B Explosion”.

Nije to derivacija rythm and blues glazbe kakva se može čuti na radiopostajama, nego doista eksplozivna smjesa funka, jazza i soula povezana karakterističnim zvukom električnih orgulja i ekspresivnim saksofonom Sax Gordona. Uz Wressinga na Hammondu i Gordona na saksu, postavu koja je ”rasturila Kvarner” upotpunili su gitarist Alex Schultz i bubnjar Silvio Berger.

Istovremeno, na terasi hotela Milenij šaroliku žanrovsku glazbu predstavio je ”Northern California Jazz Choir”, američki zbor sastavljen od 21 pjevača i tri instrumentalista, koji su u različitim varijantama solo, zborskim i duetskih izvedbi prezentirali da se dobro snalaze u modernom popu, ali i nešto tradicionalnijem bluesu, swingu i gospelu.

Nakon prve večeri, na kojoj se predstavio Elvis Stanić Group uz pojačanje Olivera Dragojevića, u subotu se Liburnia Jazz proširio u prostore kavana i hotela duž Opatije. Niz besplatnih koncerata primamio je ljubitelje i slučajne prolaznike da malo odmore i opuste se uz lagani jazz. Uz terase, zaplovio je i već tradicionalni jazz boat, a na večernjem koncertu na velikoj sceni ljetne pozornice ljubitelji guitar-jazza došli su na svoje s oko tri sata programa, čija je glavna zvijezda bio američki gitarist Larry Carlton.

[nggallery id=289]

Davor Žic, David Kurti / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net