FOTO Heklane igračke za dječje uspomene

– Heklati me naučila prijateljica Marina Vrenc kojoj zahvaljujem na strpljenju, jer prije no što mi je pokazala kako se to radi, nisam ni iglu znala držati u ruci, kazala nam je Gordana Jeletić.

Opatija – Gordana Jeletić radi preko 30 godina u računovodstvu Grada Opatije, a nakon radnog vremena i vikendima posvećuje se svom hobiju – heklanju, vještini koja je danas vrlo popularna i za koju  kažu da oslobađa od stresa te razvija kreativnost.

Heklati je naučila prije nekoliko godina, kada je unučici Mariji za prvi rođendan željela pokloniti nešto posebno, da ju uvijek podsjeća na baku. Došla je na ideju da to bude šarena ručno rađena dekica sastavljena od kvadratića te je krenula učiti heklati. Od prve ispletene dekice i malih papučica, danas radi male punjene životinje i lutkice – popularne „amigurumi“ figurice. Amigurumi je japanska tehnika heklanja kojom se izrađuju figurice i danas je pravi hit u svijetu.

– Heklati me naučila prijateljica Marina Vrenc kojoj zahvaljujem na strpljenju, jer prije no što mi je pokazala kako se to radi, nisam ni iglu znala držati u ruci. Bila sam uporna i ubrzo počela raditi male kvadratiće koje sam spajala u dekicu. S jednostavnih motiva prelazila sam na složenije, na uzorke kućica, cvijeća i leptira. Pomoću YouTube turtorijala učila sam izrađivati torbice, jastučnice i suknjice. Saznala sam da se u tvornici Unitas u Zagrebu može povoljnije nabaviti konac te kupila nekoliko vreća i krenula heklati male igračke – medvjediće, zečiće, psiće i lutkice, ispričala je Gordana. Igračke nastaju tehnikom heklanja, zatim neke puni mirisnom lavandom iz svog vrta i na kraju spaja šivanjem.

Svaka Gordanina igračka je unikatna, a inspiraciju nalazi na internetu. Vrijeme koje joj je potrebno za jednu figuru zavisi od detalja kao što su šeširići, haljinice, čipka na odjeći te kosa koja se posebno ušiva. Za neke je dovoljno dan-dva, a za neke treba i po mjesec dana. Hekla svakog slobodnog trenutka, ispred TV-a, kod frizera, u čekaonici kod liječnika i uvijek nosi u torbi konac i iglu. Unučica, kojoj je danas tri pol godine godine, obožava igračke koje joj baka napravi, a jako se sviđaju i šestomjesečnom unuku Dominiku te Gordaninoj cijeloj obitelji i prijateljima.

– Povezala sam se s članicama grupe CRO Hobbyce, koje djeluju na području cijele zemlje i izrađuju heklane hobotnice koje bebama u inkubatoru pružaju utjehu i potporu. I sama sam roditelj jedne Palčice, tako da me to potaknulo da se uključim u akciju. Hobice su u svijetu poznate već niz godina, a kod nas je akcija krenula prije nekoliko mjeseci i ima potporu Ministarstva zdravstva. Heklane hobotnice pokazale su se kao prave “čuvarice” jer njihovi krakovi bebe podsjećaju na pupčanu vrpcu i tako ih umiruju. Dimenzije Hobbyica strogo su određene, imaju antialergijsko punjenje i svaka se šalje na provjeru te prolazi sterilizaciju prije no što dođe do bebe, istaknula je Gordana.

Heklane Igračke Za Dječje Uspomene

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!