FOTO: Hotelijersko-turistička škola obilježila Dan škole @ Opatija

Sudjelovati u odgoju i obrazovanju djece i mladih jedna je od najodgovornijih, ali i najljepših zadaća koje čovječanstvo poznaje.

Opatija – Na nedavno održanoj priredbi u prepunoj kongresnoj dvorani Grand hotela ‘Adriatic’ svečano je obilježen Dann škole. Ovogodišnja, 84. proslava, posvećena je projektu ”Škole za Afriku u školama“, obrazovanjem do boljeg života pod pokroviteljstvom Unicefa. U Africi svako treće dijete nikada ne osjeti sve istinske radosti odrastanja, a ispunjeno i sretno djetinjstvo ostaje za njih tek jedan od mnogih nedosanjanih snova. U sklopu projekta ”Škole za Afriku“ Unicef sa svojim partnerima gradi i oprema škole omogućujući napredak cijele zajednice. Na taj način izvori pitke vode postaju bliži i dostupniji, a novoizgrađeni školski objekti pružaju sigurno utočište za učenje i igru brojne djece. Kako je Somalija jedna od najugroženijih zemalja tog područja, s više milijuna djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, pomoć je namijenjena upravo njima.

Podsjetimo, 1929. godine, započela je s radom strukovna Hotelijerska škola u Opatiji sa sjedištem u Rijeci, područni ured Volosko- Opatija. Školovanje je započelo 29 učenika u dva razredna odjela od čega 13 učenica, a trajalo je dvije godine. Tijekom godina dužina školovanja i program se mijenjao, kroz neke kraće periode i gasio. Današnji naziv Hotelijersko –turistička škola dobiva 1991. god. i od tada postoji program hotelijersko –turistički tehničar koji traje 4 godine. Danas je to škola koja ima 310 učenika, 39 zaposlenika, kadrove na mnogim važnim funkcijama u turizmu i hotelijerstvu. Datum rođenja Drage Gervaisa 18.04. izabran je kao Dan škole. Tijekom godina škola je dobila brojna priznanja – Županijsku nagradu kao najuspješnija srednjoškolska ustanova, godišnju nagradu Grada Opatija. Učenici su na državnim natjecanjima ”Gastro“ osvajali brojna zlatna, srebrna i brončana odličja. Sa Europskog natjecanja ”Aeht“ osvojena je ove godine brončana medalja u disciplini ”Predstavljanje turističke destinacije“. Ove godine s državnog natjecanja učenica Andreja Nadalić Šotić vratila se s brončanom medaljom iz discipline ”Poslovanje putničke agencije“.

[nggallery id=712]

Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi