FOTO Hrvatsko društvo kolekcionara militarije Liburnijskog kraja gosti Karlovačkog počasnog voda ZNG-91

Tekst i foto: Damir Batistić

Kako je izgledala vožnja u vojnom vozilu tipa “Pinzgauer 710 K”, Karlovačkog počasnog voda ZNG-91 i obilazak muzeja Domovinskog rata u Turnju, pogledajte u foto galeriji.

Karlovac – Hrvatsko društvo kolekcionara militarije Liburnijskog kraja, bilo je gost Karlovačkog počasnog voda ZNG-91, iz Karlovca. Uz stručno vodstvo umirovljenog Karlovačkog brigadira Dubravka Halovanića, članovi društva imali su priliku posjetiti, Zvijezdu, prostorije HVIDR-e sa Spomen sobom, novootvoreni Muzej na Turnju, Vatrogasni muzej, izložbu grbova na Starom gradu, autora Zvonka Gerbera, Stari grad Dubovac, u vojnom vozilu tipa “Pinzgauer 710 K”, kojeg Karlovački počasni vod čuva i koristi u svojim aktivnostima, a dogovorena je i daljnja suradnja, na promicanju vrijednosti Domovinskog rata.

Umirovljeni Karlovački brigadir Dubravko Halovanić ostat će zapamćen po dvije stvari: dvama projektilima uništio je dva tenka, koji su iz vojarne JNA u Logorištu krenuli prema Dugoj Resi 1991. godine, i drugo, prikupio veliki broj predmeta i naoružanja iz Domovinskog rata te prije 25 godina tako začeo ideju o osnivanju Muzeja Domovinskog rata u karlovačkoj četvrti Turanj.

Krajem listopada 1991. godine branitelji su se uselili u hotel Californiju, jer je to ostala jedina zgrada koliko-toliko očuvana, mjesto gdje je spavalo na puškometu neprijateljskih vojnika. Danas je to zgrada muzeja Domovinskog rata. Ovo nije samo izložba naoružanja već i spomen-područje, kao mjesto istraživanja i komuniciranja saznanja o ulozi grada Karlovca i karlovačkog kraja u vojnoj povijesti Hrvatske i Europe. Kompleks obuhvaća jednu od najvećih zbirki naoružanja Domovinskog rata kroz vanjske eksponate i one postavljene u zgradi Hotela California, te uz Vukovar, Knin i Dubrovnik, Karlovac tako postaje najvažnije mjesto obilježavanja sjećanja na Domovinski rat.

Kako je izgledala vožnja u vojnom vozilu tipa “Pinzgauer 710 K”, Karlovačkog počasnog voda ZNG-91 i obilazak muzeja Domovinskog rata u Turnju, pogledajte u foto galeriji.

Hrvatsko Društvo Kolekcionara Militarije Liburnijskog Kraja Gosti Karlovačkog Počasnog Voda ZNG-91

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!