[FOTO] Hrvatskom premijerom filma „Trafika“ otvoren 19. Liburnia Film Festival

Što je zabilježio naš reporter na otvorenju provjerite u galeriji u nastavku teksta…

Opatija – Hrvatskom premijerom filma „Trafika“ Dore Slakoper i uvodim obraćanjima organizatora te gradonačelnika Opatije Fernanda Kirigina sinoć je otvoren 19. Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma.

Sertić, Kirigin i Androić

– Hvala na ovom pljesku, ne znam čime smo to zaslužili, možda s 19, skoro 20 godina LFF-a, na kojem vas želimo srdačno pozdraviti. Bit ćemo s vama do petka na maloj Ljetnoj pozornici, u KD Zora i Villi Antonio te caffe baru Eugenian, odnosno na svim našim festivalskim lokacijama na kojima smo pripremili bogat program, istaknula je direktorica LFF-a Jelena Androić na otvaranju festivala dok je programski direktor Oliver Sertić pohvalio autore jer su uspjeli ‘pronaći izlaz iz labirinta’.

– Ova pandemija nikako nije narušila produkciju. Dobili smo sjajne filmove, ali nisu svi uspjeli pronaći mjesto na Ljetnoj pozornici, no ova 22 filma u konkurenciji, za koje možete glasati, definitivno su našla svoj put, istaknuo je Sertić dok je Fernando Kirigin poručio da je LFF priča koja raste, promovira dokumentarni film i pridonosi kulturnom životu Grada Opatije te da će kod slaganja narednog proračuna biti izdašniji po pitanju sufinanciranja kvalitetnih manifestacija kao što je LFF, a za čije će jubilarno izdanje sljedeće godine nastojati osigurati više sredstava, a izrazio je veliko zadovoljstvo što će na završnici festivala na Ljetnoj pozornici biti prikazan dokumentarac o Vološćanu, svjetskom prvaku u jedrenju na dasci Enricu Marottiju.

19. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, AVC Zagreb, ACER Hrvatska i drugi podupiratelji. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada “Kultura nova”.

Nakon kratkometražnog dokumentarca kojim je otvoren LFF, koji oslikava repetitivni i klaustrofobični posao prodavačice na kiosku uslijedio je dugometražni dokumentarac „Tvornice radnicima“ Srđana Kovačevića o tvornici ITAS u Ivancu, jednom od rijetkih uspješnih primjera radničkog samoupravljanja u ovom dijelu Europe.

Drugi slot filmova u konkurenciji, donio je još četiri dokumentarna filma: „Martin Torpedo“ Riječanina Tonija Jelenića o beskućniku koji živi u lučici bivše tvornice Torpedo, „Bijeli Božić“ Josipa Lukića o gradskom parku koji je idealno mjesto za opuštanje, „Plejade“ Mateje Zidarić o mitovima jednog mikrokozmosa te „Jednog petka popodne“ Lucije Brkić koja propituje stvarnost.

– Svaki dan donosimo i popodnevni popratni program u Vili Antonio, pa će tako danas program početi u 18 sati a u sklopu njega možete pogledati osam filmova iz programa Regionale, odnosno filmove regionalnih autora i autorica. Radi se o sljedećim filmovima: „Kući“ Jelene Ratko, „Hejana heja“ Sande Letonja – Marjanović, „Čekanje“ Lare Lalić, „Jedno dobro putovanje“ Sare Huskić, „Ombra della luce“Dragane Sapanjoš, „Što te Više Vrijeđam, to te Više Volim“ Gale Nikolić, „Moji Sirijci“ Olivere Jović te „Čovjek koji je pao s Arene“ Silvija Belušića. U skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama, LFF se odvija tako da ćemo držati fizički distancu te ograničiti broj sjedećih mjesta na projekcijama. Našu publiku molimo za razumijevanje te susretljivost prema našim volonterima, poručili su organizatori te dodali da će se program filmova u konkurenciji prikazivati na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji, a u slučaju kiše u Centru Gervais. Cijena dnevne ulaznice je 15 kuna, a festivalske 30 kuna.

Hrvatskom Premijerom Filma „Trafika“ Otvoren 19. Liburnia Film Festival

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!