FOTO: Istarska automobilistička metropola – Održan treći Memorijal Đani Šverko @ Buzet, Motovun

Abarth je sad eksponat u Šverkovom muzeju (snimio M.Krpan)

U Buzet je iz brojnih gradova Europe, ne samo Hrvatske, već Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke, Austrije, Švicarske i Srbije stiglo 50-tak povijesnih automobila od kojih su većinu činili uvijek pažnje vrijedni „fićeki“ svih godišta i oblika. Nekoliko fotografija koje smo snimili u Buzetu i Motovunu pogledajte na ovom linku

Motovunski trg s jedinstvenim gostima (snimio M.Krpan)

Buzet – Prijatelji i velikani nikad se ne zaboravljaju. Da je tome tako u Buzetu su svjedočili brojni sudionici trećeg Memorijala Đani Šverko što je povodom godišnjice smrti ovog istaknutog i trofejnog automobilističkog asa održan u Buzetu. Od prošle godine Buzet je bogatiji za jedan autentičan i specifičan, nadasve dojmljiv spomen dom. U rodnoj kući Đanija Šverka, u centru Buzeta, povodom druge godišnjice njegove smrti otvoren je Spomen dom Ivana Đanija Šverka koji je ove godine upotpunjen raritetnim eksponatom. U prostoriju je, uz čuđenje mnogih o načinu te akcije, od sada smješten i njegov „bolid“, Abarth kojeg su u cijelosti obnovili članovi Oldtimerske fićo scene Hrvoje Ćubelić i Vedran Rajačić.

U Buzet je iz brojnih gradova Europe, ne samo Hrvatske, već Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke, Austrije, Švicarske i Srbije stiglo 50-tak povijesnih automobila od kojih su većinu činili uvijek pažnje vrijedni „fićeki“ svih godišta i oblika. Izuzetno dobro očuvani zahvaljujući svojim vlasnicima, ove su godine uz posjet grobu Đanija Šverka, uz nezaobilazno cvijeće i svijeće, te pjev buzetske klape, svi sudionici posjetili i Motovun.
U ime Grada Buzeta, uz Šverkovu kćerku Milu Velnić, te članove oldtimerske fićo scene, organizatore ovog, sad već tradicijskog memorijala, sudionike je pozdravio gradonačelnik Siniša Žulić.

Spomen soba Mariju Andrettiju u Motovunu (snimio M.Krpan)

– Hvala vam na dolasku jer to je najmanje što možemo učiniti za Đanija koji je zadužio sve nas, sve koji smo ga poznavali, obožavatelje i navijače, ovisnike o brzinama i mirisu benzina, sve nas žitelje rodnog mu Buzeta koje je toliko volio i uvijek mu se sa sjetom vraćao. Sjećanja na velikog čovjeka i trofejnog hrvatskog automobilističkog internacionalca ne blijede, pa mu u spomen posvećujemo ovaj dan kojeg Buzet, automobilistički centar Hrvatske i zaslužuje – istakao je Žulić.

Spomen muzej Đanija Šverka u njegovoj rodnoj kući prostor je s nebrojeno eksponata, fotografija, novinskih isječaka, pehara i priznanja, osobnih stvari i sportske opreme, te ponekog dijela sportskih bolida vezanih uz sportski život automobilističkog doajena Đanija Šverka, svojevremeno 60-tih godina prošlog stoljeća uz brojne naslove državnog prvaka, jedinog u toj kategoriji europskog prvaka s ovih naših prostora.

Svi fićeki bez problema su svladali motovunski uspon 8snimio M.Krpan)

Posjet Motovunu oduševio je sve. Povod da se zadrže u ovom gradu Velog Jože još je jedan velikan automobilizma, rođeni motovunac Mario Andretti, američki automobilist koji je kroz 50-tak godina aktivnog bavljenja auto sportom upisao, danas daleke 1978.godine i naslov prvaka svijeta Formule 1. Sudionike Momorijala ispred Hotela Kaštel, u kojem se Đani Šverko vjenčao, prigodnim je riječima dočekala Erika Erik-Legović, kćerka vlasnika hotela u sklopu kojeg je Kulturno edukacijski centar Kaštel i spomen soba Mariju Andretiju. O postavi vrhunske izložbe i stalne edukacijske postave koja Motovun predočava u jednom izuzetnom svjetlu, govorio je kustos Ivan Hrastovčak, a sve se završilo zajedničkim ručkom i dodjelom spomen zahvalnica koje je svima uručila Mila Velnić uz posebnu zahvalu najbližim suradnicima Hrvoju Ćubeliću iz Rijeke i Grgi Dulabiću iz Münchena koji su inicijatori brojnih akcija usmjerenih na očuvanje lika i djela Đanija Šverka.

Povratkom u Buzet, grad automobilizma, znan već četiri desetljeća po najvećoj i najznačajnijoj hrvatskoj brdskoj auto utrci, prijateljski su nastavljene „štorije“ iz oktanskog svijeta za koje je ovog puta zaslužan čovjek na kojeg sjećanja ne blijede – Đani Šverko.

Nekoliko fotografija koje smo snimili u Buzetu i Motovunu pogledajte na ovom linku

Istarska automobilistička metropola – Održan treći Memorijal Đani Šverko @ Buzet, Motovun

Tekst i foto: Miroslav Krpan / PodUčkun.net

error: Content is protected !!