FOTO: Izložba maketa turističke Opatije iz 1900. i opatijskog guca


Predstavljen je i katalog ”Prvi hoteli na Jadranu“, izložbe održane u Hrvatskom muzeju turizma na kojoj su bile predstavljene fotografije hotelskih zgrada izgrađenih na Jadranu potkraj 19. i početkom 20. stoljeća, kada je Opatija bila centar hotelske izgradnje i kada su podignuti hotel Kvarner i Imperijal.
Opatija – U Vili Angiolini jučer je svečano otvorena izložba maketa turističke Opatije iz oko 1900. godine i ”opatijskog“ guca te predstavljen katalog ”Prvi hoteli na Jadranu“. Interaktivna maketa prikazuje središte Opatije oko 1900. godine u omjeru 1:200, a izradio ju je Milivoj Hrelja. ”Opatijski“ ili ”kvarnerski“ guc je barka s dva jarbola i jedra koja se koristila duž čitave opatijske i crikveničke rivijere sve do polovice 20. stoljeća, a njome su se prevozili turisti. Izložbenu maketu izradio je Luciano Keber.

Autor makete guca Luciano Keber i ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mirjana Kos Nalis


Predstavljen je i katalog ”Prvi hoteli na Jadranu“, izložbe održane u Hrvatskom muzeju turizma na kojoj su bile predstavljene fotografije hotelskih zgrada izgrađenih na Jadranu potkraj 19. i početkom 20. stoljeća, kada je Opatija bila centar hotelske izgradnje i kada su podignuti hotel Kvarner i Imperijal.
Izložbu su otvorili ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mirjana Kos Nalis, gradonačelnik Ivo Dujmić i autor makete guca Luciano Keber. Ravnateljica Kos Nalis istaknula je značaj kataloga ”Prvi hoteli na Jadranu“ , koji je tiskan na hrvatskom i engleskom jeziku, a kojemu je cilj potaknuti promišljanje hotelske turističke baštine kao važnog i atraktivnog resursa u turističkoj ponudi. Također je izrazila zadovoljstvo što je Muzej izašao iz granica Opatije, te organizirao vrlo uspješne izložbe u mađarskom Balatonfüredu i Sarajevu. Gradonačelnik Dujmić pohvalio je izložbu naglasivši kako su makete veliki doprinos za opatijsku turističku ponudu, te najavio još jedan dio opatijske priče o barkajolima i gucu – postavljenje biste Opatijskog barkajola u srpnju. Jedan od ponajboljih brodomaketara našeg kraja Luciano Keber objasnio je da je guc čest motiv starih razglednica i fotografija Opatije, prema kojima je izradio maketu. ”Opatijski“ guc bio je turistička brodica dugačka do 6 metara s jednim do dva jedra, na čijem prednjem dijelu je bio smješten kormilar, a stražnji je dio bio za turiste.
Posjetitelje je posebno oduševila maketa nekadašnje Opatije od Porta do Portića, a na kojoj se nalaze mnoge zgrade kojih danas više nema, poput carinarnice i putničke čekaonice, kupališnog paviljona, spremišta za kočije kod Vile Angioline te Palače i Bazara Mandria. Pritiskom na dugme imena pojedine zgrade, na panou se pokazuju fotografije sadašnjeg i nekadašnjeg izgleda građevine s opisom i podatcima o njoj. Ako je suditi po pozitivnim kritikama posjetitelja, Hrvatski muzej turizma od jučer je bogatiji za izložak koji će oduševljavati građane i turističke posjetitelje Opatije.
[nggallery id=111]
Kristina Tubić / Liburnija.net
Foto: David Kurti

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net