FOTO: Izložba ‘Maskeroni’ preselila u virtualni svijet @ Liburnija.net

Liburnija.net: Maskeroni @ Opatija

Izložba Maskeroni preseljena je virtualni svijet. Na stranicama Liburnija.net zavirite u čudesan svijet tzv. Opatijskih glava i provjerite svoje znanje. Ako zapnete, otiđite do Mrkata i zabavite se otkrivajući gdje su pojedine skulpture, a ako nastanu problemi – zavirite pod papirić!

Opatija – Biti domaći u Opatiji ima svoje prednosti: znati sve ulice, kratice, skrovita mjesta, kako brzo doći s jedne lokacije na drugu. Ne gubi se vrijeme na traženje i promatranje okoliša. Upravo zbog toga najčešće nam promaknu detalji i sitnice koje čine Opatiju tako posebnom da se u nju slijevaju turisti i putnici namjernici još od doba izgradnje ville Angioline.

Opatijske vile i kuće koje predstavljaju današnju gradsku jezgru spoj su izgradnje za turističke potrebe lječilišta koje se ubrzano širilo i trendova u arhitekturi s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Potreba da se izgrade kuće koje mogu primiti velik broj stanara (često turista) spojena je s potrebom da te kuće izgledaju što ljepše i estetski uređene kako bi bile prijazne oku šetača koji onuda prolaze.

Možda su baš zato angažirani najtalentiraniji arhitekti ondašnjeg vremena – kako bi Opatija bila što sličnija Beču, ondašnjem pojmu urbane ljepote i sklada. Naravno, tu su velik utjecaj imala društva poput Južnih željeznica, ali i Opatijci nisu bili bedasti i znali su da lijepa kuća puno znači i vrijedi.

Jedan od najpopularnijih načina kako uljepšati obrise svoje kuće bilo je dodavanje kipova na pročelja. Metoda koja se koristi još od starog Egipta na dalje u Opatiji je dovedena skoro do savršenstva. Njihovo postavljanje nije ograničeno na glavnu ulicu već ih je moguće pronaći širom Opatije. Bilo da se dodaju mitske figure koje će čuvati kuću od zlih duhova, strašni lavovi koji će pokazivati moć ukućana ili pak poprsja vlasnika i njihovih gospođa – cilj je uvijek isti: zadiviti prolaznika, šetača, turista.

Opatijske glave, njih preko stotinu, na potezu od Voloskog do Punta Kolove, od Dražice do Nove ceste, stoje na fasadama i prate život grada već dugi niz godina. Njihov pogled – ponekad nježan, ponekad strašan – spomenik je na neka prošla vremena. Ova izložba svojevrstan je poziv da sljedećeg puta kada prolazite opatijskim ulicama i uličicama pronađete neku od njih i uzvratite im pogled.

Kako bi izložba bila zanimljivija, adresa pojedine fotografije je skrivena. Otiđite do Mrkata i zabavite se otkrivajući gdje su pojedine skulpture, a ako zapnete – zavirite pod papirić!

[nggallery id=465]

Tekst i foto: David Kurti

error: Content is protected !!