FOTO Izložbom Infantilisti galerije Brešan, Pogovorom i glazbeno poetskim programima započeo ovogodišnji Čansonfest @ Kastav

Večeri novih skladbi četrnaestog izdanja Festivala čakavske šansone ČAnsonfest održat će se večeras, 31. kolovoza u 20.30 sati na Crekvini, predstavljanjem 19 novih „čansona“. Što je naš fotoreporter sinoć zabilježio pogledajte na ovom linku

Kastav – Otvorenjem izložbe Infantilisti galerije Brešan započeo je popratni program ovogodišnjeg 14. Čansonfesta.

Narcisa Adalgisa Škopac, Martin Borodač (Slovačka), Josip Diminić, Željko Hegedušić, Jacek Frackiewicz (Poljska), Saša Jantolek, Nives Kavurić–Kurtović, Zlatko Keser, Tisja Kljaković, Ferdinand Kulmer, Vasko Lipovac, Bane Milenković, Nataša Nujić Vučković, Tonka Petrić, Vjekoslav Vojo Radoičić, Đuro Seder, Sanja Simeunović Bajec, Mirna Sišul, Karina Sladović, Ana–Marija Smoljanec i Ivan Švertasek autori su radova koji se mogu pogledati u galerijskom prostoru crkvice Sv. Trojice na Lokvini do 16. rujna. U sklopu otvorenja likovne izložbe održana je i glazbeno – poetski program ‘U susret čansoni’ u kojem su nastupili Neven Barac i Mlaji čakavci – Dorotea Čučak, Vito Jardas, Ernest Podobnik, Dora Jardas, Glorija Rubeša i Dorjan Rubeša koje je uvježbala Dragica Stanić.

Pogovor (Okrugli stol) na temu Evropski utjecaji na razvoj šansone u Hrvatskoj održan je sinoć u vijećnici grada Kastva dok je program zaokružen akustično glazbeno–poetskom večeri Na kastafskeh šternah održanoj u Vikotovoj bačvariji.

Ideja o pokretanju okruglog stola nastala je kao plod želje programskog obogaćivanja ČAnsonfesta s ciljem proširivanja saznanja o glavnim značajkama te povijesnom razvoju ovog glazbenog oblika. Ove, druge godine njegovog održavanja, na Pogovoru su sudjelovali ugledni predavači: Hrvoje Hegedušić (šansonijer i skladatelj), Hrvoje Markulj (umjetnički direktor Međunarodnog festivala šansone Chansonfest – Zagreb i jedan od njegovih utemeljitelja), Igor Brešan (kantautor, šansonijer, karikaturist i novinar) i Zvonko Varošanec (novinar, autor televizijskog serijala o šansoni emitiranog na HTV-u i šansonijer).

Po završetku Pogovora, na privratu ispred Vikotove bačvarije održana je akustično glazbeno – poetska večer Na kastafskeh šternah, a nastupila je Đurđa Grujičić, Ingrid Potočnjak, Vlasta Sušanj Kapićeva i Vjekoslav Alilović te šansonijeri Hrvoje Hegedušić, Duško Jeličić, Zvonko Varošanec i Roman Zupančič (Slovenija).

Večeri novih skladbi četrnaestog izdanja Festivala čakavske šansone ČAnsonfest održat će se večeras, 31. kolovoza u 20.30 sati na Crekvini, predstavljanjem 19 novih „čansona“. Nastupit će Hrvoje Hegedušić s pjesmom „Bela nedeja“, Igor Brešan s „Bilo je to zadnji put“, Robert Funčić izvest će „Crni Facoul“, Neven Barac pjesmu „Čovik“, a Lado Bartoniček „Još jedan dan bez tebe“. Legenda ča-vala, Duško Jeličić Dule predstavit će se pjesmom „Leto je va mojen portiće“, Martina Majerle pjesmom „More j’ z morun“, Damir Vrbanac pjesmom „Nonići stari“, a Diego Zulijani pjesmom „Ona je moja mati“. Branko Barbir pokazat će kako zvuči „Paški kauboj“, Nina Fakin opjevat će „Pir“, Mensur Puhovac i Vendi Pogorelić reći će kamo vozi „Plava korjera“, a Dino Antonić kako izgleda „Plavo-bela šjarpa“. Nastupit će i predsjednik kastavskog Gradskog vijeća, Zemir Delić, s pjesmom „Podzimski dan“, Elis Lovrić s pjesmom „Se ca je“, Lucija Rajnović uz skladbu „Stari Trs“ te Francesco Squarcia s pjesmom „Šjora“, Katja Budmčić poručit će „Takni me“, a Nevia Rigutto otkriti – „Zaželila san se“.

– ČAnsonfest i ove godine nastavlja s produkcijsko – natjecateljskom koncepcijom, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 14. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a od ove godine uvodi se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 13. ČAnsonfesta – Kastav 2017., dok će se ove godine po prvi put dodijeliti i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji pokrovitelj je Pomorski radio Bakar. Program Večeri novih skladbi će se moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule, kazali su organizatori, poručivši kako ulaznice za završnu večer stoje 70 kuna.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!