FOTO: Iznimna posjećenost, zanimljiva predavanja te odličan zabavni program obilježili prvi dan festivala Liburnicon @ Opatija

liburnicon_2016_petak_phc_misak_cosplay_igre_1_01

Prvi su posjetitelji počeli dolaziti nekoliko sati prije samog početka festivala, tako da je brojne točke programa posjetilo preko 700 posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz inozemstva. Veliku fotogaleriju s prvog dana ovogodišnjeg Liburnicona pogledajte na ovom linku

liburnicon_2016_petak_phc_misak_cosplay_igre_2_01

Opatija – Prvi dan Festivala Liburnicon u potpunosti je zadovoljio očekivanja organizatora, a brojne posjetitelje iznenadio kvalitetom programa i izvrsnom atmosferom. Prvi su posjetitelji počeli dolaziti nekoliko sati prije samog početka festivala, tako da je brojne točke programa posjetilo preko 700 posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz inozemstva (najviše stranih posjetitelja bilo je i iz susjednih zemalja, iako se svakako treba istaknuti izrazito aktivne i zadovoljne grupe posjetitelja iz Belgije i SAD-a.

liburnicon_2016_petak_phc_misak_cosplay_igre_6_01

Liburnicon je ovaj petak posjetiteljima ponudio preko 30 stavki programa, među kojima su veliki interes privukla predavanja počasnog gosta, britanskog ekonomista i futurologa Richarda Watsona, koji se bavi predviđanjem budućih trendova i promjena na tržištu (ali i u svijetu) za velike kompanije poput IBM-a, Shella, Samsunga, Coca-Cole, ali i za privatne i državne institucije kao što su Cambridge University, Imperial Colledge i Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. U svom izrazito sveobuhvatnom i poučnom predavanju, dijelom baziranom na njegovoj uspješnoj knjizi ‘Digital vs. Human’, Watson je upozorio kako su ključni faktori koji će obilježiti našu budućnost u idućih nekoliko desetljeća velike demografske promjene (starenje stanovništva, pogotovo na Zapadu), promjena ekonomske ravnoteže i gospodarsko jačanje zemalja na Dalekom Istoku, jačanje globalne povezanosti i globalizacije, klimatske promjene i nedostaci ključnih resursa, te razvoj novih naprednih tehnologija. Istaknuo je kako djela znanstvene fantastike pomažu predvidjeti neke od budućih scenarija (primjerice, Jules Verneovo predviđanje nastanka Interneta ili Orwellov ‘crni’ scenarij nadzora nad pojedincima i ugrožavanja njihove privatnosti. Najavio je kako će pogotovo o ovim temama vezanim uz društvene mreže i privatnost na Internetu govoriti u svom sljedećem predavanju, koje nas očekuje u subotu na Liburniconu.

liburnicon_2016_petak_phc_misak_cosplay_igre_01

Najposjećenija točna programa bio je, kao i sve godine do sada, popularni talk-show Krešimira Mišaka, koji je ove godine ugostio dva vrhunska znanstvenika: prof. emer. Igora Čatića sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i Elvija Baccarinija sa Filozofskog fakulteta u Rijeci. Gotovo dvije stotine ljudi je, u prepunoj dvorani, slušalo zanimljiva izlaganja o transhumanizmu, pokretu koji nastoji tehnološki i genetski unaprijediti ljudsku vrstu. Čatić je tako istaknuo kako tendencija zamjene ljudskih organa umjetnim dijelovima seže još u vrijeme starog Egipta, tako da se ne radi o nekoj posve novoj pojavi, dok je Baccarini zaključio kako je ove teme podižu brojna zanimljiva (ali često i teška) etička i filozofska pitanja, poput onog kada čovjek, zamjenjujući svoje organe umjetnim dijelovima, zapravo prestaje biti čovjekom.

liburnicon_2016_petak_phc_misak_cosplay_igre_3_01

Liburnicon je uz ove središnje događaje ugostio i druga zanimljiva predavanja: Vanesa Ujčić iz Akademskog astronomskog društva – Rijeka govorila je o geologiji i seizmologiji katastrofalnih erupcija, te je spomenula nekoliko zanimljivih povijesnih primjera, dok je doc. Davor Horvatić nastavio na Watsonovo predavanje govoreći kako su Zvjezdane staze i teorijska fizika međusobno utjecali jedno na drugo. Zanimanje posjetitelja privuka je i intrigantna demonstracija dugogodišnjeg prijatelja Liburnicona, fizičara i elektrotehničara Davora Jadrijevića, koji je pokazivao kako se toplinska energija pretvara u električnu.

liburnicon_2016_petak_phc_misak_cosplay_igre_5_01

Liburnicon su obilježili i brojni zabavni događaji, uključujući kvizove vezane uz popularne fantastične igre, filmove i knjige, sasvim nove igre u kojima su se zabavili i stariji i mladi (a posebnu je pažnju publike dobio Game of Thrones: Westeros Theatre, igra u kojoj su brojni natjecatelji trebali pokušati odglumiti scene iz poznate serije Igra prijestolja), kao i radionice u kojima su zainteresirani imali prilike naučiti kako preživljavati u prirodi, ali i kako izraditi fantastičan nakit i ukrase.

liburnicon_2016_petak_phc_misak_cosplay_igre_4_01

Za kraj, Liburniconom su žarili i palili momci iz kultnog riječkog benda PHC, koji su golemu energiju prenijeli na veselu i rasplesalu publiku, tako da su vesele note odzvanjale Liburniconom do kasno u noć, dok je kulminacija glazbenog programa okončana glazbenim kvizom Guess the song u punoj knjižnici.

Organizatori su istaknuli kako su izrazito zadovoljni kako je protekao prvi dan festivala, ali očekuju još veći interes posjetitelja za bogati subotnji program, kada na Liburnicon dolazi i drugi počasni gost, ruski novinar i književnik Dmitry Glukhovsky, kao i još jedan dugogodišnji prijatelj Liburnicona, astronom Korado Korlević.

Veliku fotogaleriju s prvog dana ovogodišnjeg Liburnicona pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!