Foto: Japanski drvorez u Šporeru

foto_il1Opatija – ”Slike plutajućeg svijeta” naziv je nove izložbe koja će biti održana u subotu, 14. studenog 2009., u 19.30 sati u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer”. U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma bit će otvorena izložba japanskih drvoreza iz Zbirke Ukiyo-e Akinsha pod nazivom ”Slike plutajućeg svijeta“.
fot-txt
Proces nastajanja Ukiyo-e drvoreza jedinstven je u svijetu te uključuje čak tri zasebna stručnjaka: umjetnika koji crta skicu, drvoresca koji tu skicu urezuje na drvenu ploču i tiskara koji je otiskuje na papir da dobije konačnu sliku. Drvorezac prema predlošcima slikara za svaku boju izrađuje zasebnu drvenu ploču. Pri tome umjetnik nastoji koristiti što manje boja, odnosno što manji broj drvenih ploča, radi manjih troškova izrade slike. Umjetnici Ukiyo-e postizali su zato zapanjujuće slikarske efekte s vrlo ograničenim rasponom boja.
Japanski drvorezi intenzivno su kolali prostorima zapadne civilizacije tijekom druge polovine 19. st. i snažno su utjecali na impresioniste, bečku secesiju i dizajn plakata, te su ključan element za razumijevanje razvoja moderne zapadne umjetnosti. Europski trijumf otisaka na rižinom papiru poklapa se sa slavnim danima Opatije. Kabuki glumci i ljepotice s Utagawinih slika jednako su bitan kulturni atribut “sutona Habsburškog Carstva” kao i hotel Kvarner. S jedne strane oni pripadaju kulturi dalekih japanskih otoka, a s druge su dio epohe koja je oblikovala Opatiju, jedno od najljepših ljetovališta krajem 19. stoljeća.
Izložba Zbirke Ukiyo-e Akinsha najveća je i do sada najznačajnija izložba Ukiyo-e umjetnosti u Hrvatskoj. Riječ je o jedinstvenoj zbirci drvoreza čiji je vlasnik ukrajinski povjesničar umjetnosti i kolekcionar Konstantin Akinsha, a biti će otvorena do 8. prosinca 2009.
foto11
foto2
foto3
foto4
Fotografije su preuzete s portala R-1.hr.
Nikola Cvjetović