FOTO: Jaslice na oprten s najljepšim pogledom na svijetu @ Veprinac

Jaslice na oprten @ Veprinac

Jaslice na oprten @ Veprinac

Osim vizualnog dijela, i onaj audio je posebno pripremljen, a sa zvučnika dopire glazba slovenskog muzičara Lojzeta Slaka u koju su ukomponirani razni zvukovi tipični za selo – lavež, mijaukanje, žamor ljudi, crkvena zvona i sl. Veliku fotogaleriju Nenadovih jaslica možete pogledati na ovom linku

Veprinac – Matujac s privremenim boravkom va Leprince, Nenad Mandić, već četvrtu godinu zaredom izradio je i posložio jaslice ‘na oprten’ s najljepšim pogledom na svete. Ono što krasi Nenadove jaslice, osim prekrasne pozicije s pogledom na Kvarner, je niz detalja i prekrasna ručna izrada raznih detalja u koju je unio i dio svoje osobnosti – od izbora glazbe pa do prikaza svakodnevnog života u njegovoj zajednici.

Nenad Mandić

Nenad Mandić

Osnovni dio jaslica, tj. samu štalicu, nadopunio je selom, konobom, mlinom, boćarijom, crkvom, vjetrenjačom, ali i vjernim prikazom raznih obrta koji su nekada bili prisutni u svakom selu – od zidara, mesara, ribara, pralja, brusača noževa pa sve do pećnice za kruh, kondota, oštarije i mrkata. Spoj tradicije i modernih tekovina može se vidjeti gotovo u svakoj situaciji koju Neno dočarava svojim ručno rađenim objektima i figuricama, a rezultat je atraktivni ”svijet u malome” koji se prostire na 12 kvadrata.

Jog s rasvjetom

Jog s rasvjetom

Svi dijelovi su unikatno napravljeni, a kalupi za izradu crjepova i cigli, sastavni su radni materijal uz glinamol, drvo i kamen. Veliku pomoć u poslu, čija priprema traje cijelu godinu, ima i djevojka Danijela, koja osim što ‘trpi’ Nenadov hobi, pomaže u slaganju jaslica.

Osim vizualnog dijela, i onaj audio je posebno pripremljen, a sa zvučnika dopire glazba slovenskog muzičara Lojzeta Slaka u koju su ukomponirani razni zvukovi tipični za selo – lavež, mijaukanje, žamor ljudi, crkvena zvona i sl.

Tijekom blagdana veliki broj građana posjećuje Nenadove jaslice, a osim susjeda i sumještana, posjetitelji do Veprinca potegnu čak iz Slovenije. Jaslice, koje se nalaze na adresi Veprinac 141, mogu se pogledati svakog dana od Vilje Božje do Sveta tri kralja.

Veliku fotogaleriju Nenadovih jaslica možete pogledati na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!