FOTO: Jedriličari proslavili veliki jubilej @ Opatija

Opatijski klub iznjedrio je plejadu odličnih jedriličara – državnih prvaka, reprezentativaca, olimpijaca, uspješnih sudionika na europskim i svjetskim prvenstvima, trenera i jedriličarskih stručnjaka.

Opatija – Svečanom skupštinom u Vili Angiolini jučer je proslavljena 125. obljetnica utemeljenja Union Yacht Cluba Quarnero, kojeg je današnji Jedriličarski klub Opatija slijednik.

Mnogobrojne uzvanike i goste pozdravio je predsjednik Jedriličarskog kluba Opatija Ivica Šćurić. Opatija je od svog postanka krajem 19. stoljeća, obilježila niz važnih jubileja, danas im se pridružuje i osnutak našeg Kluba. Porat je u okrilju Grada, a Klub u duši mnogih Opatijaca, prijašnjih i sadašnjih generacija. Počeci organiziranog jedriličarstva na našim prostorima vezani su upravo za današnji JK Opatija. Klub je kroz povijest više puta mijenjao naziv, ali je uvijek bio i ostao u opatijskom portu.

Liburnija.net: ivica Šćurić

Godine 1887. utemeljen je elitni Union Yacht Club ”Quarnero“, njegov slijednik je Veslački klub ”Illyria“ osnovan 1911. godine, a bavio se ”promicanjem gimnastike na moru te svih nautičkih vježbi, osobito veslanja, jedrenja i vožnje motornim čamcima.“ Za vrijeme talijanske uprave zvao se ”Cannottieri“, a u bivšoj državi ”Jadran“. Danas s ponosom nosi ime grada u kojem djeluje i zove se Jedriličarski klub ”Opatija“. Od početka do danas jedrenje i jedriličarski sport sastavni su dio sportske kulture grada Opatije, ali i nezaobilazan dio ukupne turističke ponude Opatijske rivijere. Opatijski klub iznjedrio je plejadu odličnih jedriličara – državnih prvaka, reprezentativaca, olimpijaca, uspješnih sudionika na europskim i svjetskim prvenstvima, trenera i jedriličarskih stručnjaka. Opatijske međunarodne jedriličarske regate postale su sinonim za odlično organizirana i kvalitetna jedriličarska natjecanja, a na njih, iz godine u godinu, stiže sve više jedriličara iz zemlje i inozemstva. Ono što je započeto krajem 19. stoljeća uspješno se nastavlja i svima nam je dužnost i poticaj da i dalje u tome ustrajemo, kazao je Šćurić.

Zaslužnim institucijama, ustanovama i savezima koji pomažu klub i prate njegov rad dodijeljene su plakete, a za glazbeni ugođaj proslave pobrinuo se Duško Jeličić Dule, dugogodišnji član Jedriličarskog kluba Opatija.

Jedriličarima su jubilej čestitali i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, predstavnik Hrvatskog jedriličarskog saveza Heri Bezić te obnašatelj dužnosti župana PGŽ Vidoje Vujić. Svečanu skupštinu svojim su dolaskom uveličali i pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo, promet i turizam Gerhard Lempl, predsjednik Zajednice sportova PGŽ Slobodan Gračaković, predsjednik Sportskog saveza Grada Opatije Fernando Kirigin, tajnica Riječkog sportskog saveza Verica Mance, predstavnik Veslačkog kluba Jadran iz Rijeke te mnogobrojni prijatelji Jedriličarskog kluba.

Skupštini je prethodilo polaganje vijenaca na bistu Heinricha von Littrowa, austrijskog kartografa i pisca te prvog predsjednika Yacht kluba. Druženje gostiju i uzvanika nastavilo se uz prigodni domjenak.

[nggallery id=525]

Kristina Tubić / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!