FOTO: Kandalora mnoštvo puka vratila u Srednji vijek @ Mošćenice

Stari grad Mošćenica vratio se ove nedjelje poslijepodne u svoje najslavnije dane – Srednji vijek tijekom kojeg je dominirao draškim područjem – te tamo poveo i mnoštvo posjetitelja.

Mošćenice – Kroz tri čina predstave koju je osmislio Riccardo Staraj prema motivima Mošćeničkog zakona, Mošćenice su u svojoj manifestaciji Kandalori zakoračili u 1616. godinu, a kroz Povijesni dan Mošćenica predstavili sve dobro što su tijekom 2012. godine radili predstavnici općinske vlasti i Katedre Čakavskog sabora. Tako su se Ratko (Gverino) Salamon kao ”novi ” i Nedjeljko (Domeniko) Dražul kao ”komunšćak” ili predsjednik velega vijeća pojavili u trećem činu ovoga kazivanja, koji se odigrao na Stražnici, dok su se prethodne scene održavale pod Štremom Sv. Bartola, ”na dne grada” te u Tošu. Čitavo vrijeme u predstavu su se uključivali tenor Hrid Matić kao pjevač renesanse glazbe Ludovik Grgić te Silvana Milotić kao starogradska poetesa i glas puka Jolanda Verbas koja je recitirala domaće stihove o Mošćenicama.

Posljednji dio ovog događanja održan je u restoranu Perun, gdje je predavanje na temu ”Jezične značajke mošćeničke skupine govora” odražala prof. dr. sc. Silvana Vranić, nakon čega su posjetitelji počašćeni i jednostavnom ”srednjovjekovnom maneštrom”.

[nggallery id=605]

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!