FOTO Kazališna sezona Festivala Opatija otvorena predstavom „Ljubavna pisma Staljinu“, ove subote na rasporedu ‘Naša je mama postala zmaj’

Ove subote, 19. siječnja 2019. u 17 sati u opatijskom Centru Gervais gostuje Gradsko kazalište Žar ptica, jedno od najuspješnijih i nagrađivanijih zagrebačkih kazališta, s predstavom „Naša je mama postala zmaj“ (3+).

Opatija – Najnovijom predstavom „Ljubavna pisma Staljinu“ kazališta Planet Art prošlog vikenda otvorena je kazališna sezona Festivala Opatija.

Inspirirana crticom iz stvarnog života njezinih protagonista – jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Mihaila Bulgakova, autora remek-djela „Majstor i Margarita“ i diktatora i glavnog cenzora Josifa Visarionoviča Staljina, predstava se bavi vječno aktualnom temom – odnosom vlasti i umjetnosti te pokušajima vlasti da kontrolira umjetnike.

Smještena je u tridesete godine Sovjetskog Saveza, u vrijeme staljinističkih čistki, kada se Bulgakov sukobljava sa Staljinom, te započinje raspravu o cijeni i granici umjetničke slobode. Kompleksno uranjajući u vrijednosti i razloge dva suprotstavljena principa, ova drama donosi dinamičnu i intenzivnu studiju vječnih pitanja koja se postavljaju pred pojedinca, društvo i umjetnost. U glavnim ulogama pojavljuju se Franjo Dijak, Anastasija Jankovska i Marko Torjanac, ujedno pomoćnik redateljice i scenograf.

Ove subote, 19. siječnja u 17 sati u opatijskom Centru Gervais gostuje Gradsko kazalište Žar ptica, jedno od najuspješnijih i nagrađivanijih zagrebačkih kazališta, s predstavom „Naša je mama postala zmaj“ (3+).

— Kada se njihova majka pretvori u zmaja i odleti iz kuće, dvije djevojčice – Ana i Maja, kreću u potragu za njom. Na tom neobičnom putovanju kroz svijet između svjetova djevojčice, poput klasičnih junaka tradicionalne bajke, moraju ispuniti određene zadatke: pronaći zlatnu jabuku i jaje optočeno draguljima. No u zmajevom gnijezdu djevojčice očekuje najteži zadatak – kako među brojnim mamama zmajicama pronaći onu pravu… Iza prvotne zaigranosti tekst otkriva neke od temeljnih emotivnih problema i odnosa unutar jedne obitelji. Djeca i roditelji u vječnoj ljubavi i ratu na zanimljiv način ispituju granice do kojih mogu ići. Poseban naglasak na mogućnosti da se i mama pobuni protiv dječjeg neposluha, ovom tekstu daje i onu začudnu i neočekivanu notu koja zbunjuje, emotivno angažira i posebno upućuje na razmišljanje – upravo djecu. Time djeca aktivno sudjeluju u promjenama na koje ih pobuđuje ovaj dramski tekst. Ovu duhovitu i neobičnu predstavu režirao je Mario Kovač, a dramski tekst nagrađen nagradom Mali Marulić 2010. g. potpisuje Nives Madunić Barišić. U glavnim ulogama pojavljuju se Amanda Prenkaj/Dunja Fajdić, Zrinka Kušević, Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Drago Utješanović i Ante Krstulović, najavili su organizatori iz Festivala Opatija.

Cijena ulaznice iznosi 30 kuna, a mogu se kupiti na prodajnim mjestima u Rijeci u Dallas Music shopu, Croatia Records Music shopu, Foto Reviji, u caffe baru Nad urom u Robnoj kući Korzo, te online na www.mojekarte.hr

Na prodajnim mjestima Festivala Opatija – u uredu na Ljetnoj pozornici (Zert bb; radnim danom od 8 do 16 sati) i na blagajni u prizemlju Centra Gervais (Nikole Tesle 5; otvorena sat vremena prije početka održavanja programa) moguće je kupiti obiteljsku ulaznicu (roditelj i min. dvoje djece) po cijeni od 25 kuna po osobi.

Predstavom „Ljubavna Pisma Staljinu“ Kazališta Planet Art Prošlog Vikenda Otvorena Je Kazališna Sezona Festivala Opatija

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!