FOTO: Kazalište za 9.99 kuna – rasprodana dvorana Adriatica ovacijama dočekala Zijaha Sokolovića @ Opatija

zijah_rajna_noc_kazalista_2014

Ova naša akcija zapravo je s jedne strane apel da nam se kazalište ne sroza ispod svake cijene, da ne dopustimo da umjetnost ode u bescjenje, ali s druge strane i želja da poklonimo nešto našoj dugogodišnjoj vjernoj publici, jer svjesni smo realnosti gdje ljudima materijalne mogućnosti često ne dopuštaju odlazak na predstavu, kazao je Zijah. Veliku fotogaleriju s predstave pogledajte na ovom linku…

cabares_cabarei_noc_kazalista_2014_opatija_zijah_sokolovic_1

Opatija – Noć kazališta u Opatiji protekla je sinoć u znaku ‘‘rasprodaje’‘ – rasprodana dvorana hotela Adriatic s više od pet stotina mjesta, i ‘‘akcijska cijena’‘ predstave ‘‘Cabares, Cabarei’‘ Zijaha A. Sokolovića od 9.99 kuna bile su dobar povod za promišljanje o vrijednosti teatra u današnjem društvu.

– Festival Opatija 3. godinu zaredom uključio se u nacionalni projekt Noć kazališta. Zijah i ja sve smo brzo dogovorili, iako je čitavoj priči prethodio nesporazum. Naime, kada mi je kazao da bi htio predstavu prodavati po cijeni od 9.99 kuna za ulaznicu, odgovorila sam mu da je to odlična ideja, ali nerealna – treba platiti najam dvorane, promociju, tehniku, ali i produkciju predstave. No, Zijah je kazao da se on želi odreći svog honorara kao poklon opatijskoj publici, i to je bilo to – nije nam niti reklama bila potrebna, jer se predstava rasprodala u dva dana, kazala je direktorica Festivala Opatija Rajna Miloš.

cabares_cabarei_noc_kazalista_2014_opatija_zijah_sokolovic_2

Zijah Sokolović na to je odgovorio u najboljoj maniri dugogodišnjeg glumca i režisera – kratkom i duhovitom ‘‘međuigrom’‘.

– Nisam mogao danima spavati, prevrtao sam se po krevetu. Imao sam strašne grčeve, bolove u želucu, budio sam se u znoju i padao na pod. Probudila mi se supruga i pitala je li mi dobro, a ja sam odgovorio – ‘‘kako će mi biti dobro kada moram odigrati predstavu, a neću dobiti honorar’‘. Razumiješ li, igram bez honorara, dio je monologa u kojem su svoje mjesto našla i glumčeva djeca, i susjedi, i učiteljica u školi… A ti su se ‘‘bolovi’‘ dodatno pojačali nakon što su okupljeni novinari konstatirali da je toga dana Sokolović zapravo odigrao dvije predstave bez honorara – jednu pred medijima, a drugu pred publikom.

– Ova naša akcija zapravo je s jedne strane apel da nam se kazalište ne sroza ispod svake cijene, da ne dopustimo da umjetnost ode u bescjenje, ali s druge strane i želja da poklonimo nešto našoj dugogodišnjoj vjernoj publici, jer svjesni smo realnosti gdje ljudima materijalne mogućnosti često ne dopuštaju odlazak na predstavu, kazao je Zijah, kojemu je ovo 19. izvedba predstave ‘‘Cabares, Cabarei’‘ u Opatiji, u koju je stigao iz Sarajeva gdje je dan ranije odigrao ukupno 1234. izvedbu ove monodrame o sredovječnoj krizi, koja traje već dvadeset i dvije godine.

Miloš je dodala kako je želja ustanove kojoj je na čelu približavanje vrhunskih kazališnih predstava po cijenama koje si publika može priuštiti.

cabares_cabarei_noc_kazalista_2014_opatija_zijah_sokolovic

– Jedan od načina ispunjenja te naše misije jest i Festival neovisnih kazališta koji se održava u travnju, kada publika ima priliku tijekom tjedan dana pogledati dvadesetak najboljih predstava nezavisne kazališne scene, i tu se trudimo staviti doista čim povoljnije cijene, zahvaljujući čemu smo ove godine imali gotovo tri tisuće gledatelja. Budući da je trenutačno u tijeku glasovanje za Nagradu publike portala Teatar.hr, pozivamo sve kojima se to iskustvo svidjelo da nam daju svoj glas, zaključila je Miloš.

Veliku fotogaleriju s predstave pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!