FOTO: Kiša nije spriječila dobru zabavu – Otvorena Bela nedeja s bogatim trodnevnim programom @ Kastav

Večernja fešta potrajala je do ranih jutarnjih sati uz nastupe Grooversa i D’Beni Banda na Crekvini te Tria Cukar i kafe i SuperCover Banda na Fortici. Atmosferu provjerite u velikoj fotogaleriji na ovom linku….

Kastav – Tradicionalna kastavska fešta Bela nedeja započela je jučer uz tradicionalnu – kišicu. Prema legendi, Bela nedeja održava se već više od 600 godina, a u tom vremenu svega 12 puta je sunce sjalo tijekom sva tri dana prvog vikenda u listopadu.

No, kako to obično biva tijekom fešte od mladoga vina na „grade na brege“, malo kiše nije pokvarilo dobru zabavu, a tisuće ljudi pohrlile su u Kastav iz čitave regije, drugih dijelova Hrvatske, pa čak i inozemstva, kako bi bili dijelom dosad najbogatijeg programa kastavskog „belega dana“.

Uz bogatu ugostiteljsku, gastronomsku i enološku ponudu, ulice Kastva ove je subote preplavila i glazba, jer atraktivne su punktove zauzeli ulični svirači koji će se s posjetiteljima Bele nedeje družiti i danas i sutra.

Centralna pozornica ove je godine preseljena na Crekvinu gdje su se za zagrijavanje pobrinuli Trio Asi, nakon kojih su prašinu sa starih rockerskih hitova otresli članovi grupe Whiteheads. Večernja kišna fešta potrajala je do ranih jutarnjih sati uz nastupe Grooversa i D’Beni Banda na Crekvini te Tria Cukar i kafe i SuperCover Banda na Fortici.

Uz glazbu, zanimljiv je bio i izložbeni program. Dašak tradicije prikazala je jubilarna, 20. izložba vina Udruge Belica, u sklopu koje je održana i izložba “Makina za mlet grozje” uz kuhanje i posluživanje grobničkog sira od Frankulina i palente kompirice. U večernjim satima, u Speleogaleriji je otvorena izložba “Putovanje kroz povijest speleologije – iz fundusa speleološkog odsjeka Željezničar Zagreb”, a tijekom dana za posjetitelje su bila otvorena vrata Muzejske zbirke Kastavštine, ateljei Lokvina i Pavić, te Galerija Svete Trojice.

Svi oni koji su jučer propustili početak ove velike fešte, danas imaju priliku nadoknaditi propušteno. Nedjelja je udarni i programom najbogatiji dan Bele nedeje, tradicionalne manifestacije koja u Kastav privlači desetke tisuća posjetitelja i turista. Program započinje već u 9:45 sati promenadnim nastupom Glazbenog društva “Spinčići” Kastav, a nastavlja se tradicionalnim događanjem “Pozdrav Beloj nedeji” u kojem sudjeluju brojni izvođači koji baštine domaći glazbeni, kulturni i čakavski izričaj.

Na Crekvini se od 10:30 održava i dječji program “Mića Bela nedeja” koji najmlađima nudi radionice i zabavne igre. Posjetitelji mogu tijekom cijelog dana uživati u bogatoj ugostiteljskoj, gastro i eno ponudi, a od ove godine Trg Lokvina je upravo gastro i eno središte na koje se nadogradila ponuda cijelim gradom. Naravno, svih čeka i izvrsna ponuda autohtonih proizvoda, ponuda OPG-ova i sajam robe široke potrošnje, dok je za najmlađe na nekoliko mjesta organizirana zabava u zabavnim centrima. Glazbeni program započinje u 11:30 sati nastupom tria “In Between” na Fortici, a nastavlja se u 13:30 nastupom Limene glazbe Rovinj na Crekvini, dok će u isto vrijeme na Fortici nastupiti popularni Neven Barac. U 15 sati na pozornicu Fortica dolazi “Škola armunike Nika Polesa”, a na pozornicu Crekvina KUD “Zvir” Jelenje.

Dva sata kasnije, obje će pozornice biti ispunjene, na Forticu stižu gosti iz Slovenije, popularni Trio Snežnik, dok će se na Crekvini plesati i učiti plesati potresujku uz instruktore koji organiziraju malu školu plesanja ovog popularnog plesa. Ulicama grada šetat će se atraktivne Veletica i Živa fontana, svirat će PachaMama Street Conncetion i Techno Vikings, a tijekom dana za posjetitelje će biti otvorena vrata Speleogalerije, Izložbe vina i “Makina za mlet grozje”, Muzejske zbirke Kastavštine, ateljea Lokvina i Pavić, te Galerije Svete Trojice. Večernji show program potrajat će do 2 sata iza ponoći, a rezerviran je za nastupe grupa For2nal i Night Express na Crekvini te Grupe Point i Xfinity Band-a na Fortici.

Atmosferu provjerite u velikoj fotogaleriji na ovom linku….

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: PodUčkun.net

error: Content is protected !!