FOTO: Književne večeri Sipar – oštra kritika Europe inspirirana draškim ljepotama @ Mošćenička Draga

Marko Žele, Vjekoslav Prvčić, Eva Surina, Erna Brandl i Mihaela Barbu

Marko Žele, Vjekoslav Prvčić, Eva Surina, Erna Brandl i Mihaela Barbu

U subotu je u Galeriji eko-muzeja Mošćenička Draga otvorena i izložba Ervina Skalamere ‘‘Ribari i ribarenje u Mošćeničkoj Dragi’‘, koja ostaje otvorena do 26. srpnja, a prikazuje fascinantan život draških ribara. Draški vikend bogat događanjima dodatno je obogatila i pučka fešta ‘‘Aurelijeva’‘ koja se u subotu navečer održala u Brseču. Veliku fotogaleriju s književne večeri i izložbe pogledajte na ovom linku

Mošćenička Draga – Drugo izdanje međunarodnih književnih večeri ‘‘Sipar’‘ okupilo je proteklog vikenda deset pisaca i pjesnika iz Austrije, Rumunjske, Italije i Hrvatske u Mošćeničkoj Dragi, na plaži po kojoj je manifestacija dobila i svoje ime, ali i na ostalim atraktivnim draškim lokacijama koje su trebale poslužiti kao inspiracija za stvaranje radova ‘‘na licu mjesta’‘, tematski vezanih uz suživot naroda, multikulturalnost, europske vrijednosti i sličnih pojmova.

knjizevna_vecer_sipar_moscenicka_draga_2014_1

Odabir teme, naravno, povezan je i sa smislom samog događanja, koje privlači autore iz svih dijelova Europe, kao i činjenicom da je njegovo prvo izdanje – ono lanjsko – datumski bilo vezano uz ulazak Hrvatske u EU, a ovo drugo poslužilo je kao prilika da stvori i kritički osvrt na prvih 365 dana u uniji…

Ipak, zanimljivo je da su autori iz inozemstva, koji već s EU imaju brojna iskustva, uglavnom kritički progovarali o njenim zasadama, dok su domaći pisci i pjesnici svoju pažnju posvetili univerzalnosti jezika ljepote i ljubavi, kao i jezičnim i prirodnim posebnostima ovog kraja. Tijekom dva dana, autori su se družili i izmjenjivali iskustva i impresije, pri čemu je prva večer protekla uz čitanje dijela radova nastalih na ovom događanju, ali i starijih uradaka prisutnih autora, protkana zvukom klasične gitare Raoula Devjaka, dok su druge večeri na terasi Kuće kulture ‘‘Betty’‘ proglašeni pobjednici odlukom četveročlanog žirija, a čitavo druženje zaključeno je glazbom sjajnog lovranskog sastava ‘‘Love Runners’‘.

izlozba_ervin_skalamera_moscenicka_draga_2014

Najboljim radom ovogodišnjeg festivala proglašen je onaj koji potpisuje Mihaela Barbu iz Rumunjske, koja je na zanimljiv način – kao metaforu koristeći razgovor povrća iz raznih dijelova Europe, koje završava u ‘‘istom loncu’‘ – te vješto se služeći s desetak različitih jezika, dala vrlo zanimljiv esejistički pogled na ‘‘zasade’‘ Europske unije, ali i potrebu za približavanjem i razumijevanjem različitih naroda koji u njoj žive. Puno ‘‘mračniju’‘ temu za svoj rad izabrala je drugonagrađena Erna Brandl, koja je u stihu progovorila o tamnom naličju EU s kojim se susreću imigranti uvjereni da ovdje ‘‘teče med i mlijeko’‘, dok je djelujući lokalno, a misleći globalno trećeplasirani Marko Žele pokazao koje mjesto u svijetu ima ‘‘domaći čovek’‘. Posebnim priznanjima žirija nagrađeni su Eva Surma i Vjekoslav Prvčić.

izlozba_ervin_skalamera_moscenicka_draga_2014_1

U subotu je u Galeriji eko-muzeja Mošćenička Draga otvorena i izložba Ervina Skalamere ‘‘Ribari i ribarenje u Mošćeničkoj Dragi’‘, koja ostaje otvorena do 26. srpnja, a prikazuje fascinantan život draških ribara. Fotografije međunarodno nagrađivanog autora koji je rođen u Rijeci, a živi i radi u Trstu, prikazuju ribarsku svakodnevicu snimljenih na draškim brodovima, a u njih je Skalamera utkao i nostalgiju dječakih ljetnih dana u Mošćeničkoj Dragi kada je pomagao ribarima, a kasnije i sam ribario.

Draški vikend bogat događanjima dodatno je obogatila i pučka fešta ‘‘Aurelijeva’‘ koja se u subotu navečer održala u Brseču.

Veliku fotogaleriju s književne večeri i izložbe pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!