FOTO: Koncertualna umjetnost – Vedran Ružić predstavio se izložbom i koncertom draškoj publici @ Kuća kulture Betty

Program je otvorio draški načelnik Riccardo Staraj, a uz Ružića su nastupili Pavle Miljenović (gitara), Adriano Bernobić (bubanj) i Mario Bočić (saksofon). Nekoliko fotografija koje smo snimili na koncertu pogledajte na ovom linku

Mošćenička Draga – Kulturni program u Kući kulture Betty posljednje dvije nedjelje obilježio je mladi liburnijski glazbenik i likovni umjetnik Vedran Ružić.

Naime, u sklopu izložbe Koncertualna umjetnost koja je otvorena 13. kolovoza u galeriji La cisterna, Ružić je prošle nedjelje na terasi La Terrazza lounge bara predstavio svoj posljednji album Spiritual Market s kojim je osvojio nagradu Porin za najbolji jazz album godine te istoimeni art film Ire Tomić i Johna Karduma.

Program koji se održao pod pokroviteljstvom kulturne mreže PGŽ-a, otvorio je draški načelnik Riccardo Staraj, a uz Ružića su nastupili Pavle Miljenović (gitara), Adriano Bernobić (bubanj) i Mario Bočić (saksofon).

– Povezati glazbu i boje, vizualni medij s auditivnim nije ništa neobično. Kaže se da glazba dolazi direktno iz duše. Ako slijedimo tu misao, znajući da su zaista zvuk i ritam praiskonski ukorijenjeni u čovjeku, onda se ne treba čuditi zašto toliko stvaraoca povezuje glazbu i vizualne umjetnosti. Nisu to samo zvučne instalacije konceptualnih radova i performansa, nego i boje koje autori direktno povezuju sa zvukovima, tonovima, harmonijama. Tako Vedran Ružić dolazi do ideje da „oboji“ svoju glazbu, ili pak uglazbi svoje boje. Tako svoje radove vezane uz naziv „Koncertualna umjetnost“ najčešće naziva po molskim ili durskim akordima (A minor ili Morski E minor) ili im pak daje nazive koje sadržavaju njemu bitnu simboliku, uglavnom vezane uz glazbu ili vizualizaciju neke teme. Tako primjerice, u slici „Tanac s triljun“ je trilja riba koja simbolizira Marka Pola, križ je prikaz 9 križarskih ratova, a komad matične ploče (kako sam autor kaže) prikazuje današnju ovisničku tehnologiju. Postoji tu još niz narativnih, simboličkih naziva djela koje su uglavnom vezane na glazbu, tonove ili pak neku univerzalnu ideju ili pojavu. Spiritual Market je Ružićev novi autorski jazz album inspiriran zapisima s putovanja Marka Pola na dalekom istoku. Kako sam autor kaže, cilj projekta je očuvanje povijesnog značaja Puta svile. Projekt je prepoznat po svojoj posebnosti da povezuje umjetnosti, te je osvojio nagradu Porin. Album objedinjuje 5 autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Nakon objave albuma uslijedio je drugi dio projekta, snimanje filma koji tematski i vremenski prati cijeli album, a zajedno s Vedranom režirali su ga i osmislili John Kardum i Ira Tomić. Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Autori ga nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom. Sinteza prikazivanja filma na velikom platnu, dok jazz kvartet svira na pozornici je ono što Ružić naziva“ konceptualnom i konceRtualnom umjetnosti“. Donedavno smo ga povezivali sa zanimljivim i ilustrativnim prikazima mačaka s Voloskog. Ovi noviji radovi nam dočaravaju i Ružićev muzički te slikarski senzibilitet, stoji u opisu izložbe koji potpisuje Ljiljana Barković.

Nekoliko fotografija koje smo snimili na koncertu pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!