FOTO: Kraj koji to nije i kraj koji to jest na prvoj večeri Liburnia Film Festivala @ Opatija

lff_2014_liburnia_film_festival

Večeras od 20.30 sati u lučici se gleda film riječke autorice Sanje Marjanović „BFF (Best Friends Forever)“, a slijedi „Ljubavna odiseja“ Tatjane Božić, „Maslačak“ Lovre Čepelaka i „Potrošeni“ Boruta Šeparovića. Nekoliko fotografija pogledajte na ovom linku

Ičići – Od svih trenutaka pet filmova koji su ukupno činili oko tri i pol sata programa prve (službene) večeri Liburnia Film Festivala, najveće oduševljenje publike izazvala je odjavna špica filma ‘‘Posljednjih 100’‘ Morane Komljenović. Naravno, ne zbog toga što je dokumentarac posvećen posljednjim danima kultnog riječkog kluba Palach završio, već zbog toga što je završio uz stihove ‘‘To nije kraj, to je novi početak’‘ pjesme Doriana Salatića Dodota, koja je već postala kultna među domaćim glazbenim znalcima.

lff_2014_liburnia_film_festival_1

A kultan među stanovništvom Primorsko-goranske županije postaje upravo Liburnia Film Festival, kako je to na (drugom) otvorenju otkrio županijski pročelnik za kulturu Valerij Jurešić, koji je kazao da je u istraživanju o percepciji kulture provedenom u proteklih nekoliko mjeseci LFF svrstan među najznačajnije i najvidljivije manifestacije u županiji. Uz Jurešića, goste su pozdravili i zamjenica gradonačelnika Opatije Marina Gašparić i direktorica TZ Ičići Tatjana Bartolin, a direktor i selektor festivala Oliver Sertić još je jednom dodao kako se među 25 filmova u konkurenciji mogu naći i hrvatske, regionalne i svjetske premjere, a među posjetiteljima lučice i jaka gostujuća imena koja uključuju slavne kritičare, direktore festivala i autore filmova.

Kao i nultog dana festivala, preksinoć su najistaknutiji bili biografski filmovi – bilo da se radilo o biografiji jednog mjesta poput Palacha, jednog kolektiva kao što je hokejaški klub Medvešćak čiji su put do slave u filmu ‘‘O hokeju i medvjedima’‘ opisali Radislav Jovanov Gonzo i Josip Ivančić, ili jedne osobe koja je to postala tek nakon smrti. Jer, budući da se radi o Dolores Lambaši, nije teško ustvrditi da je prije smrti ona bila tek medijski proizvod, a tek nakon tragične nesreće u kojoj je izgubila život počela je u medijima dobivati i karakteristike stvarnog, živog bića. U tom ‘‘poosobljavanju’‘ jednog ‘‘mita’‘ zapaženu rolu odigrao je i film ‘‘Naslovnica’‘ Silvane Menđušić koji je zatvorio prvu festivalsku večer.

lff_2014_liburnia_film_festival_2

– Film ‘‘Naslovnica’‘ je dokumentarac o fikciji, a jedina činjenica u njemu je smrt glavne protagonistice koja je bila glavna vijest u medijima, i to u zemlji usred političke i gospodarske krize, osvrnula se autorica na film koji je oslikao odnos preminule glumice Dolores Lambaša s medijima i njihovom stvarnošću, u posljednjih godinu dana glumičina života.

Prve natjecateljske večeri prikazani su još i filmovi ‘‘Prolaz za Stellu’‘ kojim je redateljica Ljiljana Šišmanović publiku provela kroz ‘‘kratku školu ljudske bešćutnosti’‘ usmjerene prema djevojčici koja ne govori, ne hoda i gotovo ništa ne vidi te ‘‘Slobodu treba tražiti po svaku cijenu, po cijenu života’‘ Renate Poljak u kojem su bez filtera predstavljena razmišljanja današnjih tinejdžera koja nisu uvijek ‘‘lako probavljiva’‘, a večer je završena nastupom riječkog kantautora Izeta Medoševića.

Večeras od 20.30 sati u lučici se gleda film riječke autorice Sanje Marjanović „BFF (Best Friends Forever)“, a slijedi „Ljubavna odiseja“ Tatjane Božić, „Maslačak“ Lovre Čepelaka i „Potrošeni“ Boruta Šeparovića.

Nekoliko fotografija pogledajte na ovom linku

lff_2014_liburnia_film_festival_3

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!