FOTO: Kvarnerski dan turizma obilježen izvrsnim rezultatima i najboljim nositeljima turističke ponude @ Opatija

kvarnerski_dani_turizma_skupstina_tz_kvarner_opatija_nagrade_opatija_2015_2

Skup održan u Opatiji u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera, obilježen je i dodjelom priznanja kao zahvale brojnim zaslužnim pojedincima i tvrtkama koji ”nose” turizam Kvarnera. Veliku fotogaleriju s prigodne svečanosti pogledajte na ovom linku

Opatija – Rekordna turistička godina na Kvarneru, okrunjena sa čak 9 posto više gostiju i 8 posto više ostvarenih noćenja – odnosno, rezultat po kojem je 2,5 milijuna gostiju u regiji s oko 300 tisuća stanvonika ostvarilo preko 13 milijuna noćenja u jedanaest mjeseci – bila je glavna tema jučerašnjeg tradicionalnog Kvarnerskog dana turizma.

kvarnerski_dani_turizma_skupstina_tz_kvarner_opatija_nagrade_opatija_2015_1

Skup održan u Opatiji u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera, obilježen je i dodjelom priznanja kao zahvale brojnim zaslužnim pojedincima i tvrtkama koji ”nose” turizam Kvarnera. Župan Zlatko Komadina i direktorica TZ Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov bili su domaćinima brojnim uzvanicima, među kojima su bili predstavnici 3 ministarstva – MINT, MINGO i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH, generalni konzul Republike Italije u Hrvatskoj, načelnica Policijske Uprave PGŽ, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, članovi Skupštine, Turističkog vijeća i Nadzornog odbora TZ Kvarnera, gradonačelnici i načelnici, predstavnici Instituta za turizam i Fakulteta za hotelski i turistički menadžment, brojni ugostitelji, iznajmljivači i predstavnici turističkih agencija, turističke djelatnice i djelatnici, dobitnici priznanja u akciji Čovjek ključ uspjeha, direktorice i direktori turističkih zajednica, te predstavnici medija, kao i drugi uvanici.

kvarnerski_dani_turizma_skupstina_tz_kvarner_opatija_nagrade_opatija_2015_3

Svečanost je započela održavanjem 4. sjednica Skupštine TZ Kvarnera, na kojoj su usvojeni izvještaj o radu za 2015. godinu te program rada Turističke zajednice Kvarnera s financijskim planom za 2016. godinu. Prema ovom programu turizam Kvarnera sljedeće godine očekuje 2,4 milijuna dolazaka i 13,1 milijuna noćenja, što je na razini očekivanog ostvarenja za 2015. godinu. Najveća primarna tržišta Kvarnera i nadalje ostaju Njemačka, Austrija, Slovenija i Italija, jasno uz domaće goste. Trend odličnih rezultata ove godine nastavljen je i u studenom, kada je u odnosu na isti mjesec lani zabilježeno 8 posto više dolazaka i 14 posto više noćenja. Prioritetni turistički proizvodi na koje će se TZ Kvarnera fokusirati sljedeće godine su aktivni odmor, poslovni i zdravstveni turizam, proizvodi sporta i soft adventure, te nautički i kulturni turizam. U 2016. godini jedan od važnijih zadataka je izrada novog Strateškog plana razvoja turizma sa Strateškim i operativnim marketing planom 2016.-2020., za koji će se izvođača odabrati na natječaju.

kvarnerski_dani_turizma_skupstina_tz_kvarner_opatija_nagrade_opatija_2015_5

Nakon održane sjednice Skupštine, uslijedila je svečanost dodjele priznanja tvrtkama i pojedincima, oznaka kvalitete i certifikata za Kvarner Gourmet i Food restorane, te za djelatnike godine.

U kategoriji izbora najboljih djelatnika u turizmu pod nazivom ”Čovjek ključ uspjeha” dodijeljeno je 27 priznanja u 25 kategorija. Od tih 25 kategorija, odnosno zanimanja, čak 9 ih je s Kvarnera osvojilo nagradu na nacionalnoj razini, kao najbolji djelatnici u Hrvatskoj, koja im je dodijeljena na Danima hrvatskog turizma održanim u Poreču. Najbolji kuhar na Kvarneru i u Hrvatskoj, Andrej Barbieri, glavni chef restorana Bevanda, zaslužan je i za markicu kvalitete Kvarner Gourmet koju je restoranu dodijelila TZ Kvarnera u sklopu projekta brendiranja gastronomije na Kvarneru. Najbolja iznajmljivačica na Kvarneru i u Hrvatskoj je Luana Amura iz Rijeke, predsjednica udruge privatnih iznajmljivača grada Rijeke, koja na svom objektu obiteljskog smještaja ima istaknute oznake ”Kvarner Family”, Pet Friendly, Bike Friendly i Hike Friendly – oznake kvalitete koje je također dodijelila TZ Kvarnera u sklopu brendiranja i uvođenja većih standarda u cilju podizanja kvalitete obiteljskog smještaja s prilagodbom posebnim zahtjevima turista, a Tomislav Paušić iz Rijeke najbolji je policijac na Kvarneru i u Hrvatskoj.

kvarnerski_dani_turizma_skupstina_tz_kvarner_opatija_nagrade_opatija_2015_6

Najbolji taksist Josip Krstačić -Furić s otoka Raba, proglašen je najboljim taksistom na Kvarneru i u Hrvatskoj, a na prvom mjestu to su potvrdili rapski gosti, koju su ga prethodno ocijenili najboljim kroz razne ankete i u akciji ”Tajni kupac”, gdje je dobio najviše ocjene i proglašen najboljim. Najbolji animator na Kvarneru i u Hrvatskoj je Alek El Kazai, animator u Hotelima Krk, koji svojom energijom i entuzijazmom brine o gostima i njihovom dobrom raspoloženju, a isto tako i prodavačica Štefanija Lovrečić u Cresu, te hortikulturna djelatnica Bia Gec, koja u Rijeci brine o ugodnom okolišu. Tihana Bralić najbolje je djelatnica u pomorskom prijevozu, časnica plovidbene straže na brodovima na Jadrolinije. Goran Pavlović najbolji je djelatnik u sustavu turističkih zajednica, aktivan u svim segmentima turističke ponude u Opatiji i na Optijskoj rivijeri, a posebno je zaslužan za ponudu kongresnog turizma. Svakako je za istaknuti priznanje koje je dodijeljeno gospodinu Tamiu Sokoliću za životno djelo u turizmu. Bojan Šenkinc je istaknut kao turistički vodič specijaliziran upravo u segmentu koji TZ Kvarnera potiče i brendira, u segmentu outdoor aktivnosti, odnosno biciklizmu i planinarenju.

kvarnerski_dani_turizma_skupstina_tz_kvarner_opatija_nagrade_opatija_2015_8

Zahvaljujući tradicionalnoj i osuvremenjenoj ponudi zdravstvenog turizma, Opatija i Mali Lošinj najuspješnije su destinacije zdravlja na Kvarneru. Cjelogodišnje poslovanje, kvaliteta smještajnih kapaciteta otvorenih cijelu godinu te niz tematskih manifestacija izvan glavne sezone, Opatiji i Rijeci kao objedinjenoj destinaciji s ponudom za pred o posezonu donijele su titulu najuspješnije hrvatske destinacije u kategoriji ”Hrvatska 365”. U kategoriji hrvatske plaže godine, najatraktivnijom je proglašena opatijska plaža Lido, koja je Opatiji donijela novu dimenziju atraktivnosti koja je nedostajala i doprinijela povećanju ukupne atraktivnosti destinacije.

Uz sve to, za lepezu kvalitete i raznovrsnosti turističke ponude, važne su i nagrade u kategorijama ”najbolje spa/lječilište” koje je pripalo opatijskoj Thalassotherapiji, zatim ”Najbolji obiteljski smještaj” pripada ”KućI Sobol” u Kuželju (Delnice), ”najbolji obiteljski smještaj i cikloturizam” pripada ”Villi More” iz Lovrana, a putnička agencija ”Katarina Line” najbolja je DMK putničke agencije godine na Kvarneru. U segmentu nautičke ponude nagrađene su Marina Punat i ACI Marina Ičići za trajni doprinos razvitku nautičkog turizma na Kvarneru i u Hrvatskoj. Priznanje u području zdravstvenog turizma, u sklopu projekta Turističke zajednica Kvarnera pod nazivom ”Kvarner Health & Wellbeing” pripalo je Klasteru zdravstvenog turizma Kvarnera za uspješnu suradnju i razvoj zdravstvenog turizma na Kvarneru.

kvarnerski_dani_turizma_skupstina_tz_kvarner_opatija_nagrade_opatija_2015_7

Gradu Cresu i Turističkoj zajednica Grada Cresa uručeno je posebno priznanje za obilježavanje 170-te obljetnice turizma na otoku Cresu, a Turističkoj zajednici Otoka Krka TZ Kvarnera dodijelila je posebno priznanje za doprinos razvitku turizma na Kvarneru. Od jučer prestižnu oznaku kvalitete Kvarner Gourmet & Kvarner Food nosi osamdesetak restorana diljem Kvarnera, što gastronomsku scenu Kvarnera ističe na karti hrvatske gastronomije i što gosti prepoznaju kao preporuku turističke zajednice Kvarnera. Tako oznaku Kvarner Gourmet s 2 škampa dobiva 1 restoran, Kvarner Gourmet s 1 škampom dobiva 11 restorana, oznaku Kvarner Food Plus 10 restorana, a Kvarner Food 57 restorana. Zanimljivost je da će od 80 restorana, čak 57 imati i dodatnu oznaku Dog Friendly, što posebno cijene gosti koji se ne razdvajaju od svojih ljubimaca, koji u Dog Friendly restoranima imaju uvjete za boravak.

Današnja svečanost Turističke zajednice Kvarnera bila je popraćena i završila je glazbenim programom s kvarnerskim melosom te druženjem svih uzvanika uz enogastronomsku prezentaciju koju su pripremili odabrani restorani nositelji kvalitete oznake Kvarner Gourmet i Kvarner Food te Udruga žlahtina.

Veliku fotogaleriju s prigodne svečanosti pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!