FOTO: Likovna puneštrica započela s radom – Otvorena izložba Igra vatre i zemlje @ Matulji

Boži?na šetemana 2016, Foto Luigi Opatija, Izložba InterInov

Priliku da prvi otvore vlastiti postav u novom i obnovljenom prostoru dobili su Duška i Tomislav Gržeta, članovi matuljske udruge Interinova, koji su na izložbi naslovljenoj Igra zemlje i vatre predstavili svoj dugogodišnji, veoma plodan rad. Atmosferu s otvorenja izložbe pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

Boži?na šetemana 2016, Foto Luigi Opatija, Izložba InterInov

Matulji – Galerijica, matuljski izložbeni prostor u samom centru mjesta, koji je u proteklim mjesecima ugostio mnoge renomirane suvremene umjetnike, od ovog tjedna doživio je preobrazbu postavši Likovna puneštrica, mjesto koje će priliku za predstavljanje radova omogućiti lokalnim amaterskim autorima i udrugama.

Priliku da prvi otvore vlastiti postav u novom i obnovljenom prostoru dobili su Duška i Tomislav Gržeta, članovi matuljske udruge Interinova, koji su na izložbi naslovljenoj Igra zemlje i vatre predstavili svoj dugogodišnji, veoma plodan rad.

Dvoje autora područje svojeg interesa nalaze u ekologiji, etnografiji, a nadasve u umjetnosti u istraživanju baštine. Svojim radovima Duška i Tomica ukazuju na duboko poštovanje i strast prema dugačkome slijedu događanja u keramičarskog djelovanja čovjeka u našoj povijesti. Naime, autore nadahnjuje prapovijesna keramika, osobito ona Vučedolske kulture. Artefakte izrađuju ručno, bez uporabe suvremenih pomagala. U radu oni se izražavaju tek u koloritu samog pigmenta gline, artefakt je često ukrašen inkrustacijom, glaziran u unutrašnjosti zbog uporabnosti.

Boži?na šetemana 2016, Foto Luigi Opatija, Izložba InterInov

– Prezentacija radova na ovoj izložbi ukazivanje je na činjenicu da postoji način izrade artefakata umjetničke i utilitarne svrhe materijalima autohtone provenijencije i izrazom poznatim već dvadesetpet tisuća godina (do danas otkrivenih, no vjerojatno je da postoje i stariji). Komponentu prikaza čini i etnolografski slijed u dokazu kontinuiteta kulturnog identiteta određenog područja. Poveznica u ovom projektu jest osvrt na kulturnu baštinu – korištenje materijala, dizajna, utilitarnost proizvedenog i njegova estetika unutar suvremenog prostora te njegov utjecaj na urbanizaciju; jednostavna tehnologija izrade i primjene prirodnog pigmenta i gline, prihvatljivost i primjena materijala u umjetničkom izrazu, stoji u katalogu izložbe.

Atmosferu s otvorenja izložbe pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!