FOTO: Lovranski puhači gosti Trke na Prstenac @ Barban

trka_na_prstenac_barban_2013

Sviti se već nekoliko godina redovito pridružuje predsjednik Josipović te političari svih razina. Tu je i lovranski Puhački orkestar, koji cijeloj ceremoniji daje glazbenu kulisu – Krasnom zemljom, a čime drugime! Fotogaleriju snimljenu u Barbanu pogledajte u nastavku teksta.

Lovran / Barban – Svaki kraj ima neki trenutak, neku povijesnu crticu na koju se ponosi. Još je bolje kad ta povijesna crtica predstavlja nešto davno, časno, puno simbolike i viteštva. Dok se nekima odmah “pale” asocijacije na sinjsku Alku, ovaj puta priča je nama puno bliža – radi se o Trci na Prstenac.

trka_na_prstenac_barban_2013_1

Još od 1696. g. postoje pisani zapisi o viteškom turniru koju se odvijao u Barbanštini, gdje su se mladi i oni stariji natjecali za slavu u preciznom izbijanju prstenca štapom s konja u galopu. Kasnije je ta utrka zamrla da bi se voljom entuzijasta ponovno pokrenula 1976. g. Tako da je ove godine održana 38. obnovljena Trka na Prstenac.

Svake godine, sredinom kolovoza, rijeke ljudi spuste se do Barbana da bi posvjedočili starom ritualu koji se, doduše, malo prilagodio modernim vremenima; digitalni mjerač vremena kao u formuli, nekoliko satelitskih tanjura nacionalnih TV postaja, puno novinara, reportera i znatiželjnika. Sviti se već nekoliko godina redovito pridružuje predsjednik Josipović te političari svih razina. Tu je i lovranski Puhački orkestar, koji cijeloj ceremoniji daje glazbenu kulisu – Krasnom zemljom, a čime drugime!

U dva sata napetog promatranja galopirajuće gomile mišića, gledajući kako se konjanik i konj stapaju u jedno i ciljaju onu malu kružnicu, čovjek zaboravi na većinu svojih problema. Kruha i i igara, još je davno izrekao rimski pjesnik Juvenal. Danas to više ide u smjeru ćevapa i igara, ali ostaje ona temeljna jezgra iskonskog nadmetanja u spretnosti, bez primjese tehnike, gadgeta i raznih gizmo-tričarija. Ili ćeš ubost u sridu ili nećeš. Dobitnika čeka skulptura i štit koji su prelazni, solidna novčana nagrada koja nije prelazna i ponos pobjednika.

Barbancima treba čestitati na uspješnom spoju tradicije i turističke ponude jer makar na jedan dan uspiju povećati broj posjetitelja na par tisuća. A vi ako niste još bili u Barbanu, zabilježite si slijedeću prvu nedjelju nakon Vele Gospe i trk na Trku! Prstenac čeka samo vas!

…naravno, tu je i galerija s fotografijama…

[nggallery id=959]

Tekst i foto: David K. / Foto Luigi</a

error: Content is protected !!