FOTO Lovransko druženje u sklopu projekta ‘Upoznaj svoju zemlju’ rezultiralo upoznavanjem riječke povijesne baštine

15 zainteresiranih mještana Rijeke i Lovrana krenuli su vođeni licenciranom vodičkinjom Sonjom Tudor, u upoznavanje kulturno-povijesnih znamenitosti duž Ružićeve ulice.

Lovran / Rijeka – Pozitivni nastavak nedavno održanog projekta “Upoznaj svoju zemlju”, koji je uspješno proveden u Lovranu, prošle subote nastavljen je u Rijeci. Naime, sudionici lovranskog “đira” tada su se dogovorili da ovo edukativno druženje nastave upoznavanjem riječke povijesne baštine. Kao prijedlog razgledavanja odlučeno je da to bude poznata Ružićeva ulica.

U zakazano vrijeme, u 10 sati, po lijepom i sunčanom subotnjem prijepodnevu 15 zainteresiranih mještana Rijeke i Lovrana krenuli su vođeni licenciranom vodičkinjom Sonjom Tudor, u upoznavanje kulturno-povijesnih znamenitosti duž Ružićeve ulice.

Najprije su se upoznali sa životopisom Gjure Ružića, lokacijom nekadašnjeg hotela Sušak, Sokolarskim domom, prvim mlinom na valjke Srećka Turine te tvornicom sapuna i kozare Bakarčić – Simonič što se nalaze u ovoj sušačkoj ulici, a u srcu Rijeke. Povijesno putovanje u ovoj ulici “otkrilo” je nekadašnje sjedište ljuštionice rize i ledare te široj javnosti poznate Tvornice papira “Hartere”.

Svi ovi brojni industrijski pogoni i povijesne građevine vrijedna su kulturno povijesna baština Sušaka i Rijeke, a danas su zatvoreni, napušteni i često devastirani.

Novouređenom šetnicom duž korita Rječine otkrili su brojne prirodne ljepote u kamenu uklesanog kanjona Rječine, za mnoge sudionike ovog izleta po prvi puta viđenim. Za kraj ovog trosatnog kretanja “bajkovitom” prirodom zaključeno je razgledavanje ostataka mlina Žakalj i Matešićevih mlinova te ostalih mlinova, a kojih je bilo više od tridesetak duž vodotoka Rječine.

Lovransko Druženje U Sklopu Projekta ‘Upoznaj Svoju Zemlju’ Rezultiralo Upoznavanjem Riječke Povijesne Baštine

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!