FOTO: Maratonska sjednica Gradskog vijeća @ Opatija

liburnija_net_vijece_opatija-1…u nastavku teksta pročitajte službenu objavu grada Opatija…
…potpuni izvještaj donosimo uskoro…

Opatija – Pauza od dva i pol mjeseca od posljednje sjednice gradskog vijeća, te rasprava o 18 točaka rezultirala je maratonskom sjednicom u trajanju od 9 sati. U nastavku teksta objavljujemo službenu objavu grada Opatija, dok potpuni izvještaj donosimo tijekom današnjeg dana…
Opatijsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici usvojilo Program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva. Mala i srednja trgovačka društva te obrtnici sa sjedištem na području Grada dobivat će novčane poticaje kada nezaposlenog građanina Opatije zaposle na najmanje 24 mjeseca, a predviđeni su i poticaji za samozapošljavnje osnivanjem obrta. Dodatni poticaji predviđeni su za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Navedene mjere dopuna su potporama koje se isplaćuju prema programima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pa opatijski poslodavci mogu koristiti poticaje iz oba izvora.
liburnija_net_vijece_opatija-3
Najavljena posebna sjednica o LRH – iskazivanje jedinstva lokalne politike
Najdužu raspravu potaknula je informacija gradonačelnika Ive Dujmića o aktualnostima vezanima za ”sapunicu“ o dionicama Liburnia Riviera Hotela, praćena neformalnom i provokativnom prezentacijom dosadašnje kronologije ove priče. I dok je bilo nesuglasica oko forme prezentacije i njezine iskoristivosti u službenim kontaktima, vijećnici su jednoglasno podržali sadržaj gradonačelnikovog istupa te odlučili da će u roku od 15 dana biti sazvana sjednica Gradskog vijeća posvećena isključivo temi LRH. Do te će sjednice klubovi vladajućih i oporbenih vijećnika pripremiti tekst deklaracije, čije bi jednoglasno donošenje trebalo demonstrirati jedinstvo lokalne politika o ovoj temi. Time je neizravno prihvaćen i prijedlog Romana Cveka (NL AM) da se opatijski konsenzus iskaže zajedničkom konferencijom za novinare svih stranaka i lista zastupljenih u Gradskom vijeću.

Liburnija.net: Prezentacija 'sapunice' Liburnia riviera hotela

Liburnija.net: Prezentacija 'sapunice' Liburnia riviera hotela


Sigurnosna situacija, sportska dvorana, brituh…
Vijećnici su danas, između ostalog, saslušali informaciju načelnika Policijske postaje Opatija Damira Brnasa o sigurnosnoj situaciji na području Grada u 2010. godini, povećali temeljni kapital gradske razvojne tvrtke ”Opatija 21“ (koja, nakon ovjere glavnog projekta, od Grada preuzima investiciju Sportske dvorane ”Marino Cvetković“) te donijeli odluku o pristupanju izradi Detaljnog plana uređenja ičićanske Triestine. Sandi Kršanac (AM) svoju nedavnu ostavku na mjesto gradskog vijećnika obrazložio je ”kažnjavanjem građana Veprinca“ izostankom uređenja Brituha, pa se na dnevnom redu našla i gradonačelnikova informacija s kronologijom gradskih aktivnosti vezanih za Brituh. Za kašnjenje realizacije ”zaslužna“ je promjena stava konzervatora, čim papiri budu spremni, Grad će Brituh vratiti u proračun i realizirati ga, a kandidirao ga je i za uvrštenje u županijsku Razvojnu strategiju, sažetak je gradonačelnikovog odgovora na obrazloženje ostavke Kršanca.
liburnija_net_vijece_opatija-2
Tomislav Lesinger – novi vijećnik
Tomislav Lesinger (AM), koji je u vijećničkim klupama ”naslijedio“ Sandija Kršanca, svoj je mandat započeo vijećničkim pitanjima o kandidaturi zamjenika gradonačelnika Ernie Gigante Deškovića za pročelnika za kulturu u Gradu Rijecu, te o novim, strožim pravilima igre gradskog financiranja udruga. U odgovorima na ostala vijećnička pitanja čulo se, između ostalog, da će Grad samostalno nastaviti pripremu projekta Doma umjetnosti, s obzirom na to da LRH u idućem razdoblju ne planira rekonstrukciju Hotela ”Imperial“.
Gradonačelnik: temperamentan sam, ali nisam ekscesan, branim gospodarstvo i radna mjesta
Osim toga, gradonačelnik Dujmić demantirao je teze da neprimjereno istupa u javnosti, primjerice na nedavnom sastanku u Turističkoj zajednici: – Jesam temperamentan, ali nisam ekscesan. Moji istupi motivirani su zabrinutošću za sudbinu turizma, u vrijeme kada glavni hotelijer pokazuje naznake prelaska na sezonsko poslovanje te planira smanjenje broja stalno zaposlenih radnika. Grad će koristiti sve legalne mjere koje su mu na raspolaganju da destimulira pristup koji vodi u nazadovanje opatijskog turizma, pojasnio je Dujmić.
Liburnija.net: Sjednica Gradskog vijeća @ Opatija

Liburnija.net: Sjednica Gradskog vijeća @ Opatija


Liburnija.net: Sjednica Gradskog vijeća @ Opatija

Liburnija.net: Sjednica Gradskog vijeća @ Opatija


Liburnija.net: Sjednica Gradskog vijeća @ Opatija

Liburnija.net: Sjednica Gradskog vijeća @ Opatija


Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: David Kurti
___________________________________________________________________________________________
Liburnija.net; Vaše online novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net