FOTO Matulji su dobili novo reciklažno dvorište – Od sutra građani mogu besplatno predati glomazni i drugi otpad

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je radnim danom od 9 do 16 sati te subotom od 10 do 15 sati, a s radom započinje sutra, u četvrtak 30. svibnja. 

Matulji – Načelnik Matulja Mario Ćiković i direktor Komunalca Ervino Mrak danas su rezanjem vrpce svečano u rad pustili novo reciklažno dvorište u Matuljima, smješteno kraj upravne zgrade liburnijskog komunalnog društva u Jurdanima. Investiciju vrijednu 5,2 milijuna kuna – od čega je 4,1 milijun financiran iz europskih sredstava, a još 435 tisuća kuna dodalo je Ministarstvo regionalnog razvoja – od sutra će moći koristiti i svi građani ove općine.

– Kada smo uvodili novi sustav gospodarenja otpadom, uz preuzimanje otpada na kućnom pragu, bilo je jasno da u tjednom odvozu nećemo moći preuzeti neke vrste otpada poput glomaznog ili opasnog otpada, ali sada će građani Matulja imati mogućnost potpuno besplatno taj otpad predavati na ovom reciklažnom dvorištu. Ono je impresivno, kao što vidite ima puno različitih spremnika za razne vrste otpada, stoga više nema nikakvog razloga da se otpad ostavlja na neprimjeren način, rekao je Ćiković, istaknuvši da je Općina Matulji bila spremna za natječaj iz europskih fondova i među prvima u Hrvatskoj potpisala ugovor za sufinanciranje.

Očekuje se da će u prvoj punoj godini korištenja, dakle 2020. godine, reciklažno dvorište primiti oko 70 tona otpada, a građani mogu odlagati otpadni papir, staklo, plastiku, baterije, tekstil, gume, krupni i glomazni otpad, električni i elektronički otpad, građevinski otpad te druge vrste otpada. Voditeljica projekta Astra Gašparini istaknula je da je i prije otvaranja reciklažnog dvorišta Općina Matulji provela ekstenzivnu edukaciju korisnika – održano je 28 radionica, izrađeni su promotivni materijali te otvorena posebna internetska stranica, a kod ulaza u kompleks Komunalca s glavne ceste postavljen je i billboard kako bi građani mogli lako uočiti gdje se reciklažno dvorište nalazi.

Zamjenik načelnika Bruno Frlan dodao je kako je reciklažno dvorište, koje je izgradio Goran Delnice, smješteno na ukupnoj površini od 2.000 kvadratnih metara, a izgrađeno je i parkiralište te pristupne ceste.

– Građani koji dosad nisu znali što s viškom otpada proizvedenim u domaćinstvu, a kojeg nisu mogli zbrinuti u tjednim odvozima, sada imaju konkretan odgovor. Radno vrijeme prilagodili smo korisnicima tako da će svatko moći naći termin za dostavu svog otpada, pa zato doista neće više biti opravdanja za neprimjereno bacanje otpada, zaključio je Frlan.

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je radnim danom od 9 do 16 sati te subotom od 10 do 15 sati, a s radom započinje sutra, u četvrtak 30. svibnja.

Matulji Su Dobili Novo Reciklažno Dvorište – Od Sutra Građani Mogu Besplatno Predati Glomazni I Drugi Otpad

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net