FOTO: Miksolog Emil Luštica prezentirao zanimljive koktele @ Volosko

Emil Luštica

Emil Luštica

Prezentacija vještine i znanja u pripremi koktela Emil je nedavno demonstrirao na večeri posvećenoj zanimljivim kombinacijama alkoholnih i bezalkoholnih pića u vološćanskom Kon-tiki baru. Filozofija rada koju Emil primjenjuje je jednostavna – samo prirodno i organsko bez nepotrebnih ukrasa i dekoracija. Veliku fotogaleriju koju smo snimili u Kon-tiki baru pogledajte na ovom linku

emil_lustica_miksolog_kon_tiki_bar_2

Volosko – Champagne cozmo, Johnnie walker side car, Forbiten love, Krastavac fizz, Lemone drop martini, Mai tai house way i Cardamom cozmo samo su neki od koktela koje je nedavno prezentirao miksolog Emil Luštica.

Prezentacija vještine i znanja u pripremi koktela Emil je nedavno demonstrirao na večeri posvećenoj zanimljivim kombinacijama alkoholnih i bezalkoholnih pića u vološćanskom Kon-tiki baru. Filozofija rada koju Opatijac Emil Luštica primjenjuje je jednostavna – samo prirodno i organsko bez nepotrebnih ukrasa i dekoracija.

– Ovo zvanje postoji tek oko 10 godina, tako da još uvijek ima potrebe za prezentacijom iste. Ne znam jesam li jedini u Hrvatskoj koji se time bavi, ali sasvim sam sigurno jedini u ovoj regiji. Iz tog razlog priredili smo i večer koktela u Kon-tik baru, da našim ljudima prezentiramo miksologiju. Ono što me izdvaja od klasičnih bartendera je činjenica da koristim sve prirodne sastojke, svježe voće i povrće – a bartenderi su zapravo kao konobari koji rade i koktele. Njima je važna brzina u poslu, ali i osnove poznavanja pripremanja pića, i uvijek rade po poznatim receptima. S druge strane, miksolog je u baru kao glavni chef u kuhinji, on radi vlastite kreacije, dobro poznaje svoje sastojke i ne libi se eksperimentirati i stvarati nove kombinacije upotpunjenje raznim idejama, napomenuo je Luštica.

emil_lustica_miksolog_kon_tiki_bar_1

Ovim pristupom, osim što možeš razvijat kreativnost i ponudit ‘vlastiti’ proizvod, možeš i uštedjeti novac.

– Svaki barmen može napraviti vlastiti ‘sweet ‘n’ sour’ ili ‘simple syrup’ s malo novaca i uz malo truda, i tako dobiti vrhunski sastojak. Osim toga, i bolje će se osjećati na poslu ako bude koristio imaginaciju. Volio bih kad bi i drugi prihvatili ovu moju filozofiju i počeli se baviti miksologijom, a najbolje od svega jest da osim što su prirodni sastojci kvalitetniji od ovih generičkih, industrijskih, kupovnih stvari, često u čitavoj priči prođeš i jeftinije. Naravno, postoje neki etablirani i klasični kokteli koje moraš raditi na onaj način na koji su smišljeni, inače ‘varaš’ gosta, no većina njih dopušta eksperimente. Zato je miksologija jedna druga dimenzija ove priče, koja inzistira na organskom pristupu koktelima i stvaranju istih.

Prema Emilovim riječima važna je i komunikacija s gostima.

– Često odem do stola i razgovaram s njima, pitam ih koje namirnice vole, što su jeli, preferiraju li više slatko ili ljuto, kremaste ili bistre koktele, i onda im po tome mogu napraviti koktel koji je idealan baš za njih i baš za trenutnu situaciju. Nikad se ne žale kad isprobaju nešto novo, kaže Luštica, koji svoju teoriju prezentirao i u praksi, na zadovoljstvo mnogobrojnih gostiju koju su večer proveli u Kon-tiki baru.

emil_lustica_miksolog_kon_tiki_bar

Iako mu je namjera bila, da nakon deset godina rada provedenih u inozemstvu, od kojih je posljednjih šest proveo ploveći na kruzerima gdje je i nagrađen titulom djelatnika mjeseca, kao prvi miskolog ili barmen koji je ponio to priznanje i nagradu od 3.000 dolara, Luštica će svoj profesionalni put nastaviti u inozemstvu.

– Još nekoliko dana ću biti u Opatiji pa krećem u Irsku, u nove izazove. Za konačan cilj zacrtao sam otvaranje vlastitog bara u kojem ću se u potpunosti moći posvetit onome što najviše volim, rezimirao je Luštica.

Veliku fotogaleriju koju smo snimili u Kon-tiki baru pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net