FOTO: Ministar Tomislav Tolušić predstavio projekt “Doručak s hrvatskih farmi” @ Opatija

Ministar Tolušić i Obitelj Buretić (Zdravi mesni proizvodi Bregi)

Ministar Tolušić i Obitelj Buretić (Zdravi mesni proizvodi Bregi)

Na Doručku s hrvatskih farmi posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama mlijeko hrvatskih farmi, meso hrvatskih farmi, med iz Lijepe naše, jaja hrvatskih farmi i kruh hrvatskih polja te proizvodi specifični za našu županiju. Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Foto Luigi Opatija, Milenij hoteli, Grad Opatija, Doru?ak s hrv

Opatja – Promotivna manifestacija “Doručak s hrvatskih farmi” koju su zajednički organizirali Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska poljoprivredna agencija, a otvorio ministar Tomislav Tolušić, održana je danas u hotelu Milenij.

Kako je istaknuo u pozdravnom obraćanju, riječ je o projektu kojem je cilj promovirati kupovinu proizvoda s hrvatskih farmi čime se ujedno potiče razvoj poljoprivrede u RH. Ministar je naglasio da su proizvodi s hrvatskih formi dokazanog porijekla, poznatog datuma proizvodnje, svježi, dostupni i kvalitetni.

Tomislav Tolušić

Tomislav Tolušić

– Opatiju se uvijek povezuje s turizmom i tradicijom turističke ponude, no ja danas povezujem našu gastronomsku i turističku priču. Doručak je, kažu stručnjaci, najvažniji obrok u danu i po njemu se dan poznaje. Zato smo mi i počeli od doručka, no nećemo na doručku i stati. Imamo more, plaže i ljude pred kojima se može sakriti svaka turistička zemlja na svijetu, ali često zaboravljamo da imamo i neiscrpne mogućnosti oplemenjivanja naše turističke ponude upravo povezivanjem lokalnih poljoprivrednih proizvođača i hoteljersko-ugostiteljskog sektora. To je prava dodana vrijednost zbog koje će se svaki gost rado vratiti, izjavio je ministar Tolušić na Doručku s hrvatskih farmi u Opatiji.

Na opatijskom skupu okupili su se i poljoprivredni proizvođači s područja naše županije. Skupu se obratio i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić koji je pozdravljajući ovu hvalevrijednu inicijativu resornog ministarstva naglasio da Primorsko-goranska županija potiče stvaranje dodatne vrijednosti proizvoda, odnosno preradu i plasman proizvoda prema turizmu te jačanju lokalnog tržišta i brendiranju proizvoda usporedo s provedbom zaštite zemljopisnog porijekla te zaštite i definiranja autohtonih sorti i pasmina.

Foto Luigi Opatija, Milenij hoteli, Grad Opatija, Doru?ak s hrv

Formirane su različite ceste proizvoda – cesta plodova gorja, cesta sira, medne ceste i vinske ceste – na kojima različiti proizvođači već mogu u svojim kušaonama primiti grupe turista i prezentirati svoje proizvode. Daljnji razvoj ovog segmenta je u povezivanju s ugostiteljstvom i brendiranju te ponudi autohtonih jela koristeći lokalne proizvode.

Istaknuo je također da je Primorsko-goranska županija kroz programe poticaja pomogla značajnom povećanju poljoprivrednih površina zasađenim raznim autohtonim kulturama. Zahvaljujući takvoj politici, primjerice, zadnjih je godina zasađeno preko 200 hektara novih vinograda od kojih se ističu Pavlomir i Baška te Vrbničko polje.

Na Doručku s hrvatskih farmi posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama mlijeko hrvatskih farmi, meso hrvatskih farmi, med iz Lijepe naše, jaja hrvatskih farmi i kruh hrvatskih polja te proizvodi specifični za našu županiju.

Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!