FOTO: Ministar Varga posjetio Thalassotherapiju i razgovarao o stanju zdravstva u PGŽ @ Opatija, Rijeka

ministar_varga_thalassotherapija_opatija_2014 (1)

Tijekom obilaska, Varga se imao prilike upoznati s razvojem institucije koja se u proteklih petnaestak godina prometnula u jednu od ključnih ustanova na području sportske medicine, prevencije i liječenja bolesti srca i krvnih žila, fizikalne medicine i rehabilitacije te niza drugih medicinskih specijalnosti, ali i edukacije vrhunskih zdravstvenih kadrova u suradnji s medicinskim fakultetima u Rijeci i Osijeku. Nekoliko fotografija pogledajte na ovom linku

Opatija – Ministar zdravlja Siniša Varga, tijekom svog jučerašnjeg posjeta Primorsko-goranskoj županiji, obišao je i županijsku bolnicu Thalassotherapia u Opatiji, gdje ga je dočekao ravnatelj Viktor Peršić sa svojim suradnicima. Tijekom obilaska, Varga se imao prilike upoznati s razvojem institucije koja se u proteklih petnaestak godina prometnula u jednu od ključnih ustanova na području sportske medicine, prevencije i liječenja bolesti srca i krvnih žila, fizikalne medicine i rehabilitacije te niza drugih medicinskih specijalnosti, ali i edukacije vrhunskih zdravstvenih kadrova u suradnji s medicinskim fakultetima u Rijeci i Osijeku.

ministar_varga_thalassotherapija_opatija_2014_1

U Rijeci je ministar sa županom Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Vojkom Obersnelom razgovarao o stanju zdravstvenog sustava u Primorsko-goranskoj županiji, pri čemu je kao glavni prioritet iskazana želja za ulaganjem u opremu KBC-a Rijeka.

– Razgovarali smo o limitima naših zdravstvenih ustanova koje su u dobrom stanju i dobro surađuju s ministarstvom i HZZO-om. Ukazali smo na višegodišnje zaostajanje KBC-a u prostoru i opremi. Svima je jasno da je to stanje neodrživo te da se što prije treba početi rješavati, rekao je župan Komadina.

Ministar zdravlja rekao je kako se u suradnji sa Županijom, Gradom Rijekom i sustavom javne nabave traži modalitet s ciljem maksimalnog ubrzavanja postupka pripremih faza za gradnju, kako bi se prve faze projekta, ginekologija i pedijatrija, počele graditi što prije.

Gradonačelnik Obersnel dodao je kako se, što se tiče Rijeke, najvažnije pitanje predstavlja izgradnja novog KBC-a Rijeka.

– U tijeku je odabir konzultanta te nastavljamo s projektom pripreme za izgradnju nove bolnice. Očekujemo da bi do kraja iduće godine trebalo biti sve spremno za raspisivanje natječaja za odabir privatnog partnera. Postoje i neke mogućnosti ubrzavanja postupka, ali to će ovisiti o čitavom nizu okolnosti,rekao je Obersnel.

Na temu lista čekanja u KBC-u Rijeka osvrnula se ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec, naglasivši da je čekanje na pretrage i postupke za onkološke bolesnike smanjeno s 34 na 23 dana, hematološki bolesnici dolaze na red praktički odmah, a kod djece se većina pretraga smanjila na slobodan prijem ili na puno kraće vremensko razdoblje nego do sada. Intenzivno se radi na tome da se čekanje na prvi pregled smanji na prihvatljivih 90 dana.

Nekoliko fotografija pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!