FOTO: MUFIĆ 2013 – Startao Mošćenički umjetnički festivalčić

mufic_2013_moscenicki_umjetnicki_festivalcic (7)

Posebnost ovog Festivala je u tome što se i domicilno stanovništvo uključuje u isti. Cuga, klopa, ćakule sumještana i umjetnika moglo se je sinoć zateći na nekoliko adresa u starom gradu. Našem fotografu, za oko je zapeo, festivalski neformalni after party koji se uz ugodno druženje potegnuo do kasno u noć. Veliku foto-galeriju pogledajte u nastavku teksta.

Mošćenice – Jedno od najljepših mjesta našeg kraja, od jučer ponovo ‘živi i diše’ umjetnost. Naime, prezentacijom idejnog projekta kreativne Marine Prijatelj iz Atelier Ecostyle, pod nazivom ‘Putevima kuša’, otvoren je Mošćenički umjetnički festivalčić – MUFIĆ.

Suveniri by Atelier Ecostyle

Suveniri by Atelier Ecostyle

– Mnoštvo aromatičnih biljaka, od kojih je kuš najmagičniji i najrašireniji, veliko su prirodno bogatstvo i ekološka atrakcija mošćeničkog kraja i cijele opatijske riviere. Kuš (kadulja, žalfia) u mošćenićkom kraju nezamjenjiv je začin mnogih, nadaleko poznatih, delikatesa tradicionalne kuhinje. Od njega se još spravljaju ljekoviti čajevi i kupke, razni sokovi, sirupi, likeri i rakije. Ideja projekta je, kroz razne inicijative i suradnje, potaknuti očuvanje i ekološko uređenje prirodnih staza kuša u području Mošćenice – Sv. Jelena i osmisliti ih kao turističku i izletničku atrakciju. Također i promicanje ovdašnje tradicijske upotrebe kuša, ali i naše inovativne uporabe, i to u najširim temama: od upotrebe u obiteljskim domaćinstvima, do ponude u turizmu, gastronomiji, prirodnoj medicini, kao motiv u umjetnosti. Brendiranjem prirodnih puteva kuša kao jedne od najatraktivnijih izletničkih destinacija Riviere Opatija, kao i brendiranjem samoga kuša, kao iznimno značajnog primorskog i otočnog prirodnog biljnog bogatstva Hrvatske, u Mošćenicama će se vrlo brzo, uz već odavno poznati kulturni turizam, početi razvijati i ekološki, zdravstveni i gastro turizam. U planu nam je da se prvo izdanje manifestacije pod nazivom ”Dani kuša“ održi već slijedeće godine u mjesecu svibnju, kazala nam je, autorica projekta Marina Prijatelj (Atelier Ecostyle).

Neformalni after party

Neformalni after party

Uz prezentaciju projekta, prvi dan festivala obilježio je nastup Crossroad Blues Banda te 25 umjetnika izlagača.

– Jako smo zadovoljni s odazivom ljudi koji su došli na otvorenje Festivala. Osim mještana, pridružilo nam se i puno turista koji su zajedno s nama uživali u programu. Ukupno imamo 25 umjetnika koji su izložili svoja djela, od čega 12 umjetnika izlaže u prostorijama područne škole Mošćenice, dok je 13 umjetnika smješteno duž starog grada. Također, naši prijatelji iz makedonskog Crossroad Blues Banda bili su oduševljeni atmosferom i publikom. Svirka je trajala dva i pol sata uz dvije kraće pauze, rekao nam je Roberto Santoro, jedan od organizatora festivala iz Udruge mladih Općine Mošćenička Draga.

Marin Krstulović

Marin Krstulović

Danas, drugoga dana festivala, s početkom u 18 sati održat će se dječje natjecanje u bacanju papirnatih aviona na Kosnice – ‘Ki će daje hitit avion od karti?. Nakon podjele nagrada najboljim avijatičarima, slijedi urnebesni mjuzikl s lutkarskim elementima, adaptaciju Ezopove basne koji će male gledatelje obogatiti kvalitetnom i uživo izvođenom glazbom saksofona, učenjem o životu kukaca kroz sva godišnja doba te porukom o suživotu u različitosti pod nazivom “Mrav, mrav, mrav i Cvrčak”, ali i iznenađenje večeri.

Posebnost ovog Festivala je u tome što se i domicilno stanovništvo uključuje u isti. Cuga, klopa, ćakule sumještana i umjetnika moglo se je sinoć zateći na nekoliko adresa u starom gradu. Našem fotografu, za oko je zapeo, festivalski neformalni after party koji se uz ugodno druženje potegnuo do kasno u noć.

MUFIĆ 2013. – Mošćenički umjetnički festivalčić – otvorenje festivala @ Mošćenice
[nggallery id=934]

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!