[FOTO] Na godišnjoj skupštini Udruge ljubitelja kamelija predstavljena deklaracija o statusu kamelija

Miri Shalabi potvrđen još jedan mandat na čelu udruge…

Opatija – Na nedavno održanoj izbornoj skupštini Udruge ljubitelja kamelija Opatija predstavljeni su rezultati i aktivnosti u zadnje dvije godine.

Udruga ljubitelja kamelija Opatija osnovana je pred više od 10 godina, a prvi predsjednik je bio Jan Bernd Urban. Glavni cilj i misao vodilja ove udruge širenje kulture uzgoja i uživanja ovog nježnog cvijeta koji je pred puno godina našao svoj dom u parku Vile Angioline i otada postao jednim od simbola Opatije.

Za novi mandat potvrđena je dosadašnja predsjednica Mira Shalabi, koja je predstavila deklaraciju udruge o statusu kamelija. Radi se o dokumentu kojim se želi ukazati na potrebu da glavni opatijski park postane Povijesni park izvrsnosti, čime bi Opatija stala uz bok etabliranim svjetskim parkovima koji u svojim kolekcijama imaju više od 200 kultivara kamelija.

– Uređenjem rasadnika u centru parka otvara se mogućnost da uz nevelika ulaganja uđemo u ovaj prestižni klub koji će donijeti veliku korist Opatiji kao destinaciji, u turističkom i financijskom smislu, naglasila je gđa Shalabi.

Udruga je članica International Camellia Society – međunarodne udruge koja se bavi promicanjem kulture kamelija i putem njih se mogu dobiti savjeti i tehnička pomoć kako podignuti opatijski park na novu razinu. To bi bio prvi park ove vrste u ovom dijelu Europe – istočno od Italije.

Drugi dio deklaracije se odnosi na status kamelije kao službenog cvijeta Opatije. Do 90-ih godina nije bilo brošure i drugog promo materijala koji nije imao opatijsku kameliju kao logotip. Želja ove udruge je da se kamelija proglasi službenim cvijetom i time vrati na zasluženo mjesto uz bok Djevojci s galebom.

Udruga planira niz aktivnosti otvorenih prema javnosti već u studenome kada počinje sezona cvatnje kamelija u opatijskom parku, te niz predavanja o uzgoju o održavanju kamelija, o čemu će javnost biti obaviještena na vrijeme. Također, udruga prima i nove članove koji bi bili zainteresirani za sudjelovanje u radu udruge i željni dobiti više znanja o ovoj nježnoj biljčici koja raste u opatijskom parku i brojnim vrtovima opatijske rivijere. Zainteresirani se mogu javiti na mail kamelija.op@yahoo.com.

Na Godišnjoj Skupštini Udruge Ljubitelja Kamelija Predstavljena Deklaracija O Statusu Kamelija

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net