FOTO: Nabrijani Soul Jazz Orchestra otvorili 11. LJF @ Opatija

lib_jazz_ill…sinoć su nastupili Kanađani koji svoju glazbu grade na tradiciji Afrike i Latino-Amerike, a uskoro ubacijuemo i veliku fotogaleriju…
…večeras na Ljetnoj nastupa Hiromi u društvu Steve Smitha i Anthony Jacksona…

Opatija – Energičan nastup ”Soul Jazz Orchestra”, nošen uigranom brass-sekcijom i ritmovima tradiconalne afričke i latino glazbe otvorio je sinoć na Ljetnoj pozornici 11. Liburnia Jazz Festival, koji i ove godine u Opatiju dovodi neka od najznačajnijih imena svjetskog suvremenog jazza.
U šesteročlanoj postavi kanadskog benda nastupili su Pierre Chrétien na klavijaturama, Marielle Rivard kao vokal, tenor saksofon Steve Patterson, bariton saksofon Ray Murray, alto saksofon Zakari Frantz te Philippe Lafreniere na bubnjevima, iza kojih stoji desetljeće zajedničkog glazbenog stvaralaštva. Ovi glazbenici su usvojili temelje glazbe Fele, Fanie i funka i preoblikovali ih u jazz maniri na sebi svojstven način, zadržavajući pritom vitalnu borbenost pravca, a u Opatiji su odsvirali skladbe sa svojeg novog albuma ”Rising Sun”, ali prethodna dva uspješna izdanja – ”Freedom No Go Die” i ”Manifest”.
Nekoliko stotina gledatelja okupljenih na velikoj sceni Ljetne pozornice prije ”Soul Jazz Orchestra” zagrijao je mađarski band ”E. K. Avenue”, predvođen vokalisticom Erikom Kertesz, a kroz sat vremena njihova nastupa provlačile su se melaknolične izvedbe pjesama s albuma ”Little Girl”, oblikovanih u maniri jazzy-popa.
Večeras je na rasporedu glavna ”poslastica” za jazz sladokusce koji se redovito okupljaju na Liburnia Jazz Festivalu – nastup mlade japanske pijanistice Hiromi, s kojom će pozornicu dijeliti i velikani jazza Anthony Jackson i Steve Smith. Koncert počinje u 21 sat, a kao predgrupa će nastupiti slovački bend ”The Illusions”.
lib_jazz_fest_2011-1
lib_jazz_fest_2011-2
lib_jazz_fest_2011-3
lib_jazz_fest_2011-4
lib_jazz_fest_2011-5
lib_jazz_fest_2011-6
lib_jazz_fest_2011-7
lib_jazz_fest_2011-8
lib_jazz_fest_2011-9
lib_jazz_fest_2011-10
lib_jazz_fest_2011-11
lib_jazz_fest_2011-12
lib_jazz_fest_2011-13
lib_jazz_fest_2011-14
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David Kurti

error: Content is protected !!