FOTO Najavljen 15. Jazz Ex Tempore koji ove godine prelazi Mediteran

Amro Salah

Onu često ponavljanu maksimu o glazbi bez granica, Liburnia Jazz ovim projektom već 15 godina zaredom potvrđuje, dokazuje i čini je istinitom.

Opatija – Već 15 godina Jazz Ex Tempore projekt nastoji spojiti nespojivo, navesti umjetnike najrazličitijeg kulturnog, teritorijalnog, religioznog i umjetničkog porijekla da zajedno žive, surađuju, suočavaju se s nepoznatim i stvaraju novu glazbu nastalu iz jednotjednog druženja s potpunim neznancima. Jedina poveznica koja ih veže je glazba,a ona je i jedini cilj kojem Jazz Ex Tempore teži. Onu često ponavljanu maksimu o glazbi bez granica, Liburnia Jazz ovim projektom već 15 godina zaredom potvrđuje, dokazuje i čini je istinitom. Ove godine projekt Jazz Ex Tempore slavi 15. rođendan. U projektu je do sada sudjelovalo 58 umjetnika iz 27 država svijeta, a predstavljeno je i 28 različitih instrumenata.

Noha Fekr

Ove godine, Projekt prelazi Mediteransko more i ugošćuje dvoje izuzetnih umjetnika iz Egipta. Amro Salah je jedan od najpoznatijih pijanista egipatske jazz scene. Karijeru započinje s bendom Afro Jam i basistom Hasanom Khalilom, a onda nastavlja suradnju s brojnim arapskim i europskim jazz umjetnicima (Edmar Castaneda, Roberto Gatto, Theodosil Spassov, …) 2002. je osnovao egipatski jazz sastav Eftekasat – fusion egipatske, alternativne i jazz glazbe, a osnivač je i Cairo Jazz Festivala i Jazz Society of Egypt. Noha Fekry je skladateljica i pjevačica čiji repertoar uključuje arapsku glazbu, jazz i pop. Surađivala s eminentnim libanonskim umjetnikom Ziad Al-Rahbanijem i sudjelovala na mnogobrojnim međunarodnim glazbenim festivalima. 2015. je a pijanistom Rami Attallahom izdala prvi album s arapskim tradicionalnim pjesmama u jazz obradi i jazz standardima prepjevanima na arapski jezik “A Conversation”. Hrvatske boje na Jazz Ex Tempore projektu brane eminentni hrvatski jazz umjetnici: Elvis Stanić (umjetnički voditelj, harmonikaš, gitarist i skladatelj), Marko Lazarić na bubnjevima i Henry Radanović na basu, najavljeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Marko Lazarić, Elvis Stanić, Ernie Gigante Dešković i Henry Radanović

Tijekom boravka u Opatiji, egipatski umjetnici će održati i dvije radionice – jazz pričaonice. U četvrtak, 24.10. u 20 sati, u opatijskoj VILI ANTONIO će Amro Salah pričati o razvoju jazza u Egiptu, a u petak, 25.10. će nas Nora Fehry upoznati s tradicionalnom egipatskom glazbom i dodirnim točkama s jazzom. Kruna svakog Jazz Ex Tempore projekta, pa tako i ovog, je završni koncert koji će se održati u CENTRU GERVAIS, u subotu, 26.10. s početkom u 20 sati. Ulaz na jazz talkove u Vili Antonio je besplatan, a ulaznice za završni koncert se, po cijeni od 60 kn, mogu kupiti na prodajnim mjestima sustava Moje karte, online na www.mojekarte.hr i u dvorani sat vremena prije početka koncerta.

Najavljen 15. Jazz Ex Tempore Koji Ove Godine Prelazi Mediteran

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!