FOTO: Najavljen 40. Croatia rally i Opatija auto-moto show @ Hotel Milenij

40_croatia_rally_opatija_auto_moto_show_2013 (3)

Jučer je u hotelu Milenij najavljen 40. Croatia rally, koji će se održati od 26. do 28. rujna na području Istre i Kvarnera. U tom periodu Poreč i Opatija će postati centri europskog rallyja jer iz Europe i šire dolazi 90-tak posada koje će se natjecati na ovom najvećem hrvatskom rallyju.

Opatija – Na jučerašnjoj konferenciji za medije sudjelovali su zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Fernando Kirigin, predsjednik HAKS-a Matko Bolanča, glavni tajnik Hrvatskog auto karting saveza Zrinko Gregurek, predsjednik Automobilističkog Saveza PGŽ Valter Grbić, glavni tehnički koordinator organizacije Mato Šebalj i predsjednik Auto kluba Opatija motorsport Igor Puž koji su prezentirali utrku i popratna događanja. Osim organizatori i uzvanika spomenutoj konferenciji prisustvovali su i vozači Tomas Hrvatin, Davor Mihelić, Viliam Prodan koji će sudjelovati na rallyju te dva suvozača Zdravko Draženović i naš najtrofejniji suvozač Davor Devunić Deva.

40_croatia_rally_opatija_auto_moto_show_2013 (8)

U sklopu manifestacije na opatijskoj će se Slatini u petak, 27. rujna, odvijati cjelodnevni sportsko-zabavni program. Start i cilj ovogodišnjeg izdanja Croatia rally-a će biti na porečkom Trgu Slobode, a u tri dana posade će se natjecat na 14 brzinaca odnosno 7 različitih lokacija, ukupne dužine 240 km. Opatijski dio manifestacije najavio je predsjednik Auto kluba Opatija motorsport Igor Puž te naglasio da je AK Opatija motorsport kao organizator brzinaca na Učki želio publici približiti sam rally te auto posade, te odlučio organizirati sportsko-zabavno cjelodnevno događanje na Slatini. Vozači će nakon utrke stići na Slatinu, gdje će se družiti s publikom i novinarima. Najavio je i bogat popratni program, pa će tako svi zainteresirani moći uživati u Auto showu i izložbi oldtimera opatijskog kluba Liburnia klasik, a poseban poslastica za sve ljubitelja utrka bit će dvije Formule 1, i to Nelsona Piqueta i Rubensa Barrichella te motori koji su sudjelovali u svjetskim klasama. Na Slatini će biti pripremljen i direktan live streaming, koje je omogućila domaća tvrtka 3t.cable. Croatia rally 2013. boduje se i za FIA Prvenstvo Srednjoeuropske zone (CEZ), Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske, Državno Prvenstvo Hrvatske, Otvoreno prvenstvo Slovenije, Pokalno prvenstvo AŠ 2005 i Šampionat Republike Srbije.

– Izuzetan značaj manifestacije pridaje se promociji. Eurosport je promotor cjelokupnog FIA ERC-a te će se iz Hrvatske emitirati više od dva sata programa vezanog uz ovaj prestižni domaći oktanski događaj, a posebne emisije i direktne prijenose priprema i Hrvatska radio televizija. Istra i Poreč, turizam i gospodarstvo ovih prostora prepoznali su značaj „kraljice“ oktanskog sporta i pružili nam veliku pomoć kao i Grad Opatija koji se aktivno uključio u višednevni program, istaknuo je glavni tajnik HAKS-a Zrinko Gregurek

Zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin istaknuo je zadovoljstvo povratkom velikih automobilističkih manifestacija u Opatiju, koja je prepoznala značaj ove velike sportske manifestacije u posezoni te pružila potporu organizatorima. Posebna zanimljivost je mogućnost praćenja svakog od automobila “jednim klikom”, a sustav je razvila domaća tvrtka Free port. Glavni tehnički koordinator organizacije Mato Šebalj najavio je dolazak stotinjak posada iz 17 zemalja iz cijele Europe te Australije i Južnoafričke Republike.

40_croatia_rally_opatija_auto_moto_show_2013 (14)

Veliki interes za sudjelovanjem na Slatini rezultirao je popunjenjem gotovo svih kapaciteta, a svoje proizvode i usluge ponudit će mnoge tvrtke s Kvarnera – Afro d.o.o (Hyundai), AC Integra d.o.o. (Suzuki), Ark Mihelić d.o.o. (Citroen), Auto Grlica d.o.o. (Kia), Porsche Inter auto d.o.o. (Škoda), RB auto d.o.o. (Renault, Dacia i Michelin gume), Ruting d.o.o. (Honda) te predstavnici osiguravajućih kuća Velebit osiguranje d.d. i Allianz osiguranje d.d. Auto moto industriju predstavljat će Tecno auto d.o.o. , dok će ostale djelatnosti prezentirati Udruženje obrtnika Liburnije, Automatic servis, Experience, Art film, Foto Luigi, EM-Soft sistemi, Auto škola Opatija, Karting centar Rijeka, Grobnik track day, Turistička zajednica Općine Lovran i predstavnici tvrtke Kvarner touristik iz Opatije. Veliki doprinos dali su i mnogi pokrovitelji: Mjesni odbor Vasanska, Restoran Ružmarin, Restoran i bar Vongola, Commel d.o.o., Puž auto d.o.o. , Automehanika Butorac, Liburnija parking, Klemm securitiy,dBoki sound &light, Medris, Tiskara Sušak, Prirodna izvorska voda Santa, 3t.cable, IP studio, Poliklinika Dental te tvrtke Iva grad d.o.o. i Kršul d.o.o. dok su medijski pokrovitelji Novi list, Radio Istra, Domaći radio i portal www.poduckun.net.

Počasni pokrovitelj manifestacije je Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, a posebnu podršku realizaciji dali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Ministarstvo turizma RH, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatska turistička zajednica, Grad Poreč, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija te Plava Laguna Poreč u čijim će objektima boraviti sudionici manifestacija.

Najavljen 40. Croatia rallya i Opatija auto moto show @ Hotel Milenij
[nggallery id=1022]

Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!